banner festival 23

— donderdag 8 juli 2021, 08:41 | 0 reacties, praat mee

Voormalig president Trump heropent gevecht met sociale media over zijn verbanning

Oud-president Trump, gisteren op zijn golfclub in New Jersey. Hij kondigde stappen aan tegen sociale mediaplatforms over zijn verbanning, eerder dit jaar. | EPA

Oud-president Trump heeft meerdere rechtszaken aangekondigd tegen de top van Facebook, Twitter en Alphabet, eigenaar van YouTube. Het zijn de sociale mediaplatformen waar Trump sinds begin dit jaar van werd verbannen. De platformen gooiden Trump eraf voor zijn aandeel in het opstoken van onrust en zaaien van twijfel over de verkiezingsuitslag, dat uiteindelijk op 6 januari leidde tot een bestorming van het Amerikaanse Capitool. Laatste wijziging: 8 juli 2021, 08:43

De voormalige president sprak tijdens een bijeenkomst op zijn golfclub in New Jersey. Opmerkelijk is dat Trump niet alleen de bedrijven, maar ook hun topmannen aanklaagt.

Trump noemt zijn verbanning (permanent op Twitter en YouTube, tot 2023 op Facebook, red.) ongrondwettelijk en “volstrekt on-Amerikaans”. De speech werd overigens live uitgezonden op YouTube.

De rechtszaak wordt een “cruciaal gevecht” rond het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet, stelt Trump. Daarin is onder meer de vrijheid van meningsuiting vastgelegd. In de aanklacht wordt over Facebook gezegd dat het platform zich niet als een privaat bedrijf gedraagt, maar als een machtige zogeheten niet-overheidsactor.

Washington Post-columnist Paul Waldman noemt de ‘belachelijke’ juridische stappen een voorbeeld hoe klein en machteloos Trump is geworden, sinds zijn vertrek uit Washington.

“Facebook mag dan een van de schadelijkste krachten op aarde zijn, maar het een privaat bedrijf dat regels heeft opgesteld voor mensen die ervoor kiezen hun diensten af te nemen. Trump overtrad die regels regelmatig, en moest vertrekken. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar vooral verre van ongrondwettelijk”, aldus Waldman.

De aangeklaagde bedrijven hebben nog geen reactie gegeven op de jongste juridische stappen.

Bekijk meer van

Twitter Trump Facebook Alphabet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.