training eu starters

— maandag 7 juni 2021, 14:44 | 0 reacties, praat mee

Facebook: Trump mag tegen 2023 weer naar binnen

Trump weer in de presidentiële race in 2024? Petjesmakers nemen er alvast een voorschot op. | Patrick Fallon / AFP

Facebook weert oud-president Trump voor twee jaar van het platform, voor zijn rol in het aanjagen van een gewelddadige aanval op het Capitool in Washington. De ingangsdatum blijft 7 januari van dit jaar. Mocht Trump in 2024 aan de presidentsverkiezingen willen deelnemen, is daarmee Facebook vanaf begin 2023 weer voor hem beschikbaar als promotiekanaal. Laatste wijziging: 7 juni 2021, 14:48

Facebooks speciale raad van toezicht oordeelde begin vorige maand dat de verbanning terecht was, maar dat de gebruiksvoorwaarden van Facebook niet voorzien in een verbanning voor onbepaalde tijd. Een verbanning is óf permanent óf moet komen met een duidelijke einddatum, stelde de zogeheten Oversight Board.

Oud-politicus en ‘hoofd Wereldzaken’ Nick Clegg stelt dat met het huidige besluit recht wordt gedaan aan zowel de originele ban-maatregel als de uitspraak van de toezichtsraad.

Trumps terugkeer in 2023 is niet honderd procent gegarandeerd, aldus Clegg. “Na het einde van deze periode vragen we experts om te oordelen of het risico voor de publieke veiligheid is afgenomen. We wegen daarbij externe factoren mee, zoals geweldsincidenten, of vreedzame samenscholing mogelijk is en andere indicatoren van maatschappelijke onrust”, schrijft Clegg.

Als er nog steeds gevaar dreigt voor de openbare orde, wordt de verbanning verlengd tot er het gevaar is geweken, stelt Facebook.

Trump voelt de effecten van deplatforming: hij lanceerde begin mei een weblog. Het gebrek aan aandacht dat zijn posts genereerden bracht Trump ertoe die blog onlangs te wissen.

Een woordvoerder zinspeelde erop dat Trump binnenkort een ‘vrije woord’ Twitter-alternatief lanceert.

Bekijk meer van

Trump Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.