training eu starters

— woensdag 5 mei 2021, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Raad van Toezicht Facebook handhaaft verbanning Donald Trump

Aanhangers van Trump drongen het Capitol-gebouw binnen, uit protest tegen de verkiezingsuitslag. Trump hitste hen via sociale media op verhaal te gaan halen. | AFP

De Oversight Board, een speciale toezichtsraad van Facebook, heeft besloten de verbanning van oud-president Trump te handhaven. De berichten die Trump tijdens de aanval op het Amerikaanse Capitol verspreidde overtraden "in ernstige mate" Facebooks gebruiksvoorwaarden en riepen op tot geweld. Laatste wijziging: 6 mei 2021, 09:46

De Oversight Board bestaat uit juristen, journalisten, mensenrechtenactivisten en wetenschappers. Tegen een besluit is geen beroep mogelijk. Volgens de raad ging Facebook zelf ook in de fout: de verbanning kreeg het stempel “voor onbepaalde tijd” mee, maar die term valt nergens in de voorwaarden.

De raad draagt Facebook op om over maximaal een half jaar een nieuw besluit te nemen, dat wel in lijn is met de eigen regels. Een verbanning is óf tijdelijk óf het account moet worden gewist. Een tussenweg is er niet onder huidige richtlijnen.

In de uitspraak van vandaag geeft de raad ook een advies om geen onderscheid te maken politici, invloedrijke mensen en gewone gebruikers.

“Ook andere gebruikers die een groot publiek bereiken kunnen bijdragen aan het risico op schadelijke gevolgen”, stelt de raad. Een onderscheidis niet nuttig: dezelfde regels moeten voor iedereen gelden. Hoewel Facebook zichzelf speelruimte toekent als de posts ‘nieuwswaardig’ zijn, moet dat geen reden zijn niet direct op te treden als er schadelijke gevolgen dreigen.

Er werd uitgekeken naar de uitspraak van vandaag, omdat die voor alle gebruikersgroepen op Facebook gevolgen heeft.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.