word studentlid

— dinsdag 9 november 2021, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Facebook klokkenluider ziet potentie in Europese wetgeving om techbedrijven te reguleren

Facebook klokkenluider ziet potentie in Europese wetgeving om techbedrijven te reguleren
Frances Haugen bij het Europees parlement in Brussel - © Geert Vanden Wijngaert / AP

In een hoorzitting bij het Europees Parlement (EP) heeft oud-Facebookmedewerker en klokkenluider Frances Haugen de noodklok geluid. Parlementariërs wilden haar spreken, omdat ze bezig zijn met het verbeteren en aanpassen van een nieuw Europees wetgevingspakket, de Digital Service Act (DSA), dat onder andere voorziet in een verdere regulering van techbedrijven. Laatste wijziging: 10 november 2021, 08:21

Die nieuwe wetgeving heeft directe raakvlakken met wat ze als klokkenluider vorige maand openbaar maakte. Facebook ligt al tijden onder vuur, vanwege de verspreiding van desinformatie, privacy-issues en volgens haar verkiest het bedrijf winst maken boven de publieke veiligheid en zet het daarmee levens op het spel. Omdat Facebook niet openstond voor initiatieven om de veiligheid te verbeteren en juist verdeeldheid onder gebruikers aanmoedigt deelde Haugen uiteindelijk duizenden interne berichten van Facebook met het Amerikaanse Congres en The Wall Street Journal.

Tegen de Europarlementariërs noemde Haugen de situatie bij Facebook een “urgente bedreiging” en ze zei dat er “veel op het spel staat”. Haugen zei dat de DSA de potentie heeft om de nieuwe gouden standaard te worden. In haar ogen moeten de wetgeving en de uitvoering ervan sterk zijn. Ze stelde dat de situatie bij Facebook niet hoeft ze zijn zoals die nu is, ze sprak van “bewuste keuzes” van de top van het bedrijf.

De Europarlementariërs leken Haugen bijna als een adviseur te zien, schrijft de NOS. Verschillende keren werd gevraagd hoe ze aankijkt tegen voorstellen uit het wetgevingspakket dat op tafel ligt. Andere gespreksonderwerpen waren online veiligheid en transparantie van algoritmen. Facebook maakte recent bekend een nieuwe naam, Meta, en strategie te ontwikkelen. Haugen stelde aan de kaak dat het bedrijf blijkbaar wel bereid is om 10.000 ontwikkelaars aan te stellen die “gaan werken aan videogames”, maar dat aantal niet extra beschikbaar stelt voor moderatie. Haugen stelt dat er op een totaal van bijna 3,6 miljard gebruikers, maar 40.000 medewerkers zijn (deels via tussenpartijen) die zich bezighouden met de veiligheid op het platform, ontzettend weinig. En waarbij bijvoorbeeld met de verspreiding van desinformatie ook nog eens een enorme focus ligt op de VS.

Woensdag is Haugen nog bij een hoorzitting in het Franse parlement. Meer bij de NOS / Europees Parlement

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.