— dinsdag 14 december 2021, 16:15 | 0 reacties, praat mee

Burgemeester Zeewolde betuigt spijt over uitspraken rond geloofwaardigheid journalistiek

Trekkersveld 4, het beoogde terrein waar onder meer Facebook-moeder Meta een enorm datacentrum wil bouwen | ANP

UPDATE Vakvereniging NVJ heeft in een brief aan burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde diens recente uitspraken over journalistiek veroordeeld. Gorter klaagde over 'beschamende' berichtgeving over plannen voor een groot bedrijventerrein Trekkersveld 4. "Mensen geloven nog steeds wat er in de krant staat", stelde Gorter tegenover Lokale Omroep Zeewolde. Laatste wijziging: 14 december 2021, 16:20

De burgemeester had het verder over fake news en sprak van de Fabeltjeskrant, wat betreft de berichtgeving rondom een groot nieuw bedrijventerrein. Op dit zogeheten Trekkersveld 4 is onder meer een enorm datacentrum gepland. Het project is goed voor de werkgelegenheid, stelt de gemeente. Er zouden ook na de oplevering honderden vaste banen met het project gemoeid zijn.

Het staat de burgemeester vrij om vermeende feitelijke onjuistheden in berichtgeving aan de orde te stellen, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning en voorzitter Renske Heddema van de NVJ: “In dat geval heeft u alle recht deze te weerspreken, een klacht hierover in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek of zo nodig naar de rechter te gaan.”

Waar Gorter volgens de beroepsvereniging de plank misslaat, is de brede diskwalificatie van alle publicaties over de gemeente, aldus de NVJ. De vakvereniging verwachtte dat Gorter “op de kortst mogelijke termijn” zijn uitspraken corrigeert en daarmee inwoners van Zeewolde duidelijk “maakt hij de rol van de journalistiek respecteert en wenst te beschermen”.

Dat is nu gebeurd. In een korte verklaring betuigt de burgemeester spijt over de gekozen bewoordingen. “Gisteren heb ik een interview gehad met Omroep Flevoland. Dit ging over de rol van de media rondom de besluitvorming over de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde. Ik realiseer mij nu dat ik met mijn uitlatingen onbedoeld de pers gediskwalificeerd heb. Dit was niet mijn bedoeling. Doordat wij worden geconfronteerd met een aantal onjuistheden die in de pers zijn verschenen, liepen de emoties nogal hoog op. Het gebruik van de woorden ‘fake news’ en ‘Fabeltjeskrant’ had ik echter niet moeten gebruiken”, aldus Gorter.

Komende donderdag stemt de gemeenteraad over een wijziging van het bestemmingsplan. “Ik hoop dat alle raadsleden naar eer en geweten kunnen gaan handelen en zonder last een besluit kunnen nemen. Er zijn berichten in de media verschenen die niet conform de waarheid zijn”, klaagde de burgemeester tegenover Lokale Omroep Zeewolde.

Er zou onder meer kritiek zijn op potentiële milieuschade, ondanks een gunstige Milieu Effect Rapportage (MER). Facebook-moederbedrijf Meta is een van de beoogde bedrijven die zich op Trekkersveld 4 wil vestigen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.