— woensdag 16 december 2020, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie onthult plannen om techbedrijven strenger te reguleren

EPA

De Europese Commissie heeft dinsdagmiddag langverwachte voorstellen gepresenteerd voor verdere regulering van technologiebedrijven die binnen de Europese Unie actief zijn. De zwaarste straf die de Commissie kan opleggen, is opsplitsing van het bedrijf, meldt zakenkrant FD. Uitgevers moeten straks meer informatie kunnen opvragen over potentiële klanten.

Dreigen met deze wapenstok is niet nieuws: in de Verenigde Staten dreigt opsplitsing voor Facebook, nadat toezichthouder FTC eerdere deze maand een mededingingsrechtszaak tegen het bedrijf startte.

In de voorstellen moeten bedrijven als Amazon, Apple, Facebook en Google zich meer inspannen om illegale inhoud te ontdekken en te verwijderen en wordt wat bedrijven kunnen uitspoken met (gebruikers)data strenger gereguleerd. Voorafgaand aan de regels is er door verenigde techbedrijven flink gelobbyd, met verwijzingen naar de risico’s rond vrijheid van meningsuiting en regionale verschillen in Europa over wat acceptabel geacht wordt.

Volgens het FD heeft de Europese Commissie een aantal ‘poortwachters’ geïdentificeerd, bedrijven die niet te vermijden zijn en daarom bijzondere aandacht hebben. Alle overnames, ongeacht grootte, moeten straks gemeld worden. Daarmee zou de Commissie sluipende marktconcentratie vroeg willen detecteren.

In de voorstellen worden geen specifieke bedrijven genoemd. Eurocommissaris Breton vatte het echter zo samen: “We zeggen niet dat bedrijven te groot zijn. Maar we zeggen wel: als je groot bent, komt dat met extra verantwoordelijkheden.”

In de voorstellen moeten zulke poortwachters gereedschap en informatie aanbieden zodat adverteerders en uitgevers de effectiviteit van hun campagnes onafhankelijk kunnen verifiëren. Uitgevers klagen regelmatig dat ze cruciale informatie over abonnees en lezers niet meer kunnen inzien als gevolg van gedwongen samenwerking met partijen als Apple en Google.

Bij overtredingen kan Europa straks een flink deel van de omzet als boete opleggen. Meer bij Het Financieele Dagblad

Zie ook:
The Digital Services Act: ensuring a safe and accountable online environment
The Digital Markets Act: ensuring fair and open digital markets

Bekijk meer van

Europese Commissie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.