— maandag 25 oktober 2021, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Facebook-topman Clegg: meer slecht nieuws op komst door ‘rancuneuze media’

Clegg stelt dat media die worstelen met de overgang naar online met gretigheid negatief over Facebook berichten. | DPA

Nick Clegg, 'hoofd Wereldzaken' bij Facebook, heeft in een interne memo werknemers gewaarschuwd dat er de komende weken "helaas" nog meer slechte koppen over het bedrijf zullen verschijnen. Dat is voornamelijk de schuld van media die verbolgen zijn over het verlies van hun historische poortwachtersfunctie rondom nieuws, stelt Clegg.

Facebook is onderwerp van een storm van kritiek nadat een klokkenluider duizenden interne documenten aan Amerikaanse toezichthouders en Justitie overhandigde. Zeventien Amerikaanse nieuwsorganisaties waaronder persbureau AP, CNN, The New York Times en The Washington Post hebben die documenten in bezit.

Voormalig Brits politicus Clegg steekt Facebook-werknemers een hart on de riem na alle negatieve aandacht als gevolg van de gelekte documenten. Volgens Clegg worden Facebooks interne onderzoek, drijfveren en prioriteiten in de berichtgeving verkeerd voorgesteld. Clegg zegt dat het bedrijf altijd luistert naar kritiek maar hard weerwoord geeft als die onterecht is.

Volgens Clegg zijn traditionele media hun “vormende rol bij het publieke debat” kwijtgeraakt en drijft dat sommige nieuwsorganisaties in de negatieve berichtgeving over het platform. Gebruikers posten en delen inhoud nu zelf en zonder die “sturende hand van bovenaf van vroeger”. Clegg impliceert verder dat “bedrijven worstelen met de overgang naar de online wereld” en graag zouden terugkeren naar vroeger tijden.

CNN-journalist Donnie O’Sullivan legde de hand op de interne memo en citeerde daar gisteren uit.

The Facebook Papers zijn een public relations-nachtmerrie voor het platform. Begin oktober trad klokkenluider Frances Haugen in de openbaarheid, om documenten te becommentariëren waaruit blijkt dat Facebook op de hoogte was van schadelijke krachten op het platform, maar naliet daar serieus actie op te ondernemen. Frances Haugen getuigde daarna voor een Amerikaanse overheidscommissie, waarop topman Zuckerberg zich gedwongen voelde zijn geesteskind te verdedigen.

Er is geen sprake van dat Facebook polarisatie bewust aanwakkert, schreef Zuckerberg eerder deze maand in een blogpost.

Haugen legde een verband met regulering van de Amerikaanse tabaksindustrie, nadat bleek dat die via intensief lobbywerk probeerden te verhullen hoe vroeg die al op de hoogte was van de schadelijkheid van hun product. Wetgevers zouden Facebook op dezelfde manier moeten reguleren, omgeven met waarschuwingen en toezicht.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.