— woensdag 7 juli 2021, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Europarlementariërs willen geldkraan richting Hongarije dicht na fraude en repressie

De Hongaarse premier Viktor Orbán | ANP

Hongarije moet niet langer vrij kunnen beschikken over financiële middelen van de Europese Unie, stellen leden van het Europees Parlement die lid zijn van comités die het EU-budget controleren. Eerder geconstateerd misbruik van EU-gelden en schendingen van het Europees recht betekenen volgens hen dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nu echt moet ingrijpen.

Dagblad The Guardian meldt dat de parlementariërs voorstellen toegang tot sommige EU-fondsen tijdelijk te bevriezen. De krant noemt het ‘een nieuw salvo richting’ premier Viktor Orbán, die het land met harde hand bestuurt. Onder zijn leiding zijn diverse repressieve wetten ingevoerd en maakte de persvrijheid een knik omlaag.

Recent aangenomen Hongaarse wetgeving verbiedt voorlichting over homoseksualiteit en beperkt uitingen van homo- en transseksualiteit in de publieke ruimte, waaronder in reclame. De Europese reclame- en televisiebranche trok eerder deze maand daarover ook al aan de bel bij de Europese Commissie.

De leden van de budgetcommissies spreken van “ernstige overtredingen van de rechtsgang” in Hongarije, hetgeen onder Europese regelgeving de weg vrijmaakt voor strafmaatregelen. Er verdwenen miljoenen naar inrichting van scholen en de ontwikkeling van lesmateriaal, waarbij elke instelling voor hetzelfde boek een factuur kreeg voor de ontwikkeling ervan.

“We hebben geen sanctie-fetisj”, zegt Europarlementariër Daniel Freund: “We willen enkel dat de normale rechtsgang wordt hersteld.” Freund deelde op Twitter een recente advertentie van Orbán in een Duitse krant. Hij noemt de inhoud een puur sprookjesverhaal en het Europees Parlement een doodlopende straat:

Eenzelfde advertentie werd eind vorige maand door de Belgische krant De Standaard geweigerd. “Het is cynisch mediaruimte te verkopen aan een regeringsleider die in zijn land de vrije pers aan banden heeft gelegd”, stelde hoofdredacteur Karel Verhoeven toen.

Orbán heeft de twijfelachtige eer om als eerste Europeaan op de wereldwijde lijst van ‘vijanden van de pers’ van persvrijheidsorganisatie RSF te staan.

Freund zegt dat de Europese Commissie het aan Europese burgers verplicht is om te vertellen waarom vele miljarden aan belastinggeld naar Hongarije gaan, zonder enige vorm van werkbaar beheer en controle ter plaatse. Een woordvoerder van de Commissie zegt in de Guardian dat de situatie sinds begin dit jaar bijzondere aandacht heeft.

Bekijk meer van

Viktor Orbán Hongarije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.