— donderdag 1 juli 2021, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Europese reclame- en televisiebranche maant Europes Commissie omtrent Hongaarse mediawet

EPA

Diverse Europese televisieorganisaties hebben in een brandbrief de Europese Commissie gevraagd de effecten en precedentwerking van de Hongaarse mediawet te onderzoeken. Recent aangenomen Hongaarse wetgeving verbiedt voorlichting over homoseksualiteit en beperkt uitingen van homo- en transseksualiteit in de publieke ruimte, waaronder in reclame. Laatste wijziging: 1 juli 2021, 09:15

Volgens de ondertekenaars, waaronder de Nederlandse tv-marketingorganisatie Screenforce, is de wetgeving in strijd met Europese regelgeving. De wet zou onder meer anti-discriminatoire bescherming schenden zoals is vastgelegd in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

De organisaties vrezen de effecten en precedentwerking van de Hongaarse wetgeving, die elk afwijking van geslachtsidentiteit van ‘de norm’ als schadelijk voor minderjarigen omschrijft.

“Het omzetten van nationale wetgeving rond advertenties tot algemeen geldende regels beperkt op niet te ontkennen wijze de vrijheid van ontvangst en doorgifte, iets dat is gegarandeerd in de Europese zogeheten Audiovisual Media Services Directive.

De ondertekenaars vragen de Europese Commissie op basis van meerdere artikelen in deze richtlijn op te treden tegen de Hongaarse wet.

Hongarije lanceerde recent een campagne in Europese media, onder meer om het gebutste imago op te poetsen. De Belgische krant De Standaard weigerde de advertentie om principiële redenen. Meer bij Association of Commercial Television in Europe

Bekijk meer van

Hongarije Europese Commissie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.