— maandag 2 maart 2020, 13:14 | 0 reacties, praat mee

Journalisten Hongaarse staatsmedia niet vrij: vooraf toestemming nodig voor ‘gevoelige onderwerpen’

Orbán, twee weken terug in Brussel. De Hongaarse premier houdt graag de regie over berichtgeving in zijn land | Belga

Uit gelekte e-mails blijkt dat journalisten bij de Hongaarse staatstelevisie of staatspersbureau MTI vooraf toestemming moeten vragen voor ze over 'gevoelige onderwerpen' mogen berichten. Op de lijst staan onder meer Europese politiek, mensenrechten en klimaatactivist Greta Thunberg. Laatste wijziging: 2 maart 2020, 13:59

Wie uiteindelijk toestemming verleent of intrekt, is ook voor betrokken journalisten onduidelijk, bericht Politico. Soms hoort een journalist enkel van de eindredactie dat “berichtgeving in de strijd is gesneuveld”.

De authenticiteit van de gelekte mails is door een journalist bij Hongaarse staatsmedia bevestigd. Verzoeken om informatie van Politico aan hoofdredacties en hoge functionarissen bij staatsmedia bleven zonder respons.

Human Rights Watch-topman Kenneth Roth zegt trots te zijn dat zijn organisatie op de lijst voorkomt. “Mensenrechten en het milieu zijn premier Viktor Orbáns belangrijkste onzekerheden”, stelt Roth.

Hij vraagt zich verder af of de Europese Unie hun hatelijke lidstaat nog op de vingers gaat tikken. De regels slaan niet alleen op Human Rights Watch: ook berichten rond Amnesty International moeten vooraf getoetst worden.

Hongarije is momenteel al onderwerp van een zogeheten Artikel 7-procedure, dat wordt ingezet als een lidstaat de kernwaarden van de Europese Unie schendt. Meer bij Politico

 

Bekijk meer van

Viktor Orbán Hongarije

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.