De Standaard weigert en veroordeelt eurosceptische Hongaarse campagne

Het Belgische dagblad De Standaard weigert een Hongaarse eurosceptische advertentiecampagne af te drukken, schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven. Het is "te cynisch mediaruimte te verkopen aan een regeringsleider die in zijn land de vrije pers aan banden heeft gelegd", aldus Verhoeven.
De Hongaarse advertentie bevatte diverse eurosceptische uitspraken en Hongaarse voorstellen voor de toekomst van de Europese Unie, waarbinnen volgens Orbán “de democratie moet worden hersteld” en het streven naar een superstaat moet eindigen.
De Standaard plaatste op de opiniepagina’s een advertentie waarin Orbán wordt gewezen dat wetgeving nooit een onderscheid mag maken tussen liefde.
Verhoeven zegt dat de advertentie verder oproept om nationale parlementen te vergroten. “Dat spoort met zijn overtuiging dat aan de wetten uit zijn Hongaarse parlement niet getornd kan worden, niet door Europa noch door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.”
Recent aangenomen Hongaarse wetgeving verbiedt voorlichting over homoseksualiteit en beperkt uitingen van homo- en transseksualiteit in de publieke ruimte. Dat leidde recent tot een harde veroordeling door leiders uit andere lidstaten:
Seemed like only a matter of time once Greece signed on - #Cyprus has now signed the statement as well, according to Belgium's foreign minster.
— Dave Keating (@DaveKeating) June 23, 2021
That's 17 out of 27 countries now.#Malta?https://t.co/x4tCiEPhFo pic.twitter.com/zkRrbGOXcf
Hongarije voert vaker campagne in Europese kranten, onder meer in 2016 rondom Brexit en in 2019 tegen gedwongen opname van migranten.
In de Volkskrant-podcast De Kamer van Klok stelt hoofdredacteur Pieter Klok dat zijn krant dezelfde advertentie aangeboden kreeg en “bijna” had geplaatst.
Klok zegt akkoord te zijn gegaan de advertentie. Hij werd uiteindelijk niet geplaatst, omdat de Volkskrant niets meer van de Hongaren hoorde. “Ik weet niet precies, misschien komt ie nog”, aldus Klok.
Verhoeven: “Als in een Europees land de wet opnieuw wil dicteren welke liefde legitiem is en hoe we mogen spreken over liefde, moeten we daar tegengewicht tegen bieden met alle vrijheden die we hebben. De persvrijheid, die wij als redactie en u als lezer in het hart dragen, leent zich daar uitstekend voor.” Meer bij De Standaard
Praat mee
1 reactie
Eduard Bekker, 29 juni 2021, 20:59
Grappig. Terwijl het AD kosteloos de Chinese ambassadeur propaganda laat maken via een interview.