training eu starters

— dinsdag 29 juni 2021, 10:47 | 1 reactie, praat mee

De Standaard weigert en veroordeelt eurosceptische Hongaarse campagne

De Standaard gebruikte een gescheurde regenboogvlag, symbool van de LHBT-beweging, waarbij de witruimte weer een Hongaarse vlag vormt.

Het Belgische dagblad De Standaard weigert een Hongaarse eurosceptische advertentiecampagne af te drukken, schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven. Het is "te cynisch mediaruimte te verkopen aan een regeringsleider die in zijn land de vrije pers aan banden heeft gelegd", aldus Verhoeven. Laatste wijziging: 29 juni 2021, 10:58

De Hongaarse advertentie bevatte diverse eurosceptische uitspraken en Hongaarse voorstellen voor de toekomst van de Europese Unie, waarbinnen volgens Orbán “de democratie moet worden hersteld” en het streven naar een superstaat moet eindigen.

De Standaard plaatste op de opiniepagina’s een advertentie waarin Orbán wordt gewezen dat wetgeving nooit een onderscheid mag maken tussen liefde.

Verhoeven zegt dat de advertentie verder oproept om nationale parlementen te vergroten. “Dat spoort met zijn overtuiging dat aan de wetten uit zijn Hongaarse parlement niet getornd kan worden, niet door Europa noch door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.”

Recent aangenomen Hongaarse wetgeving verbiedt voorlichting over homoseksualiteit en beperkt uitingen van homo- en transseksualiteit in de publieke ruimte. Dat leidde recent tot een harde veroordeling door leiders uit andere lidstaten:

Hongarije voert vaker campagne in Europese kranten, onder meer in 2016 rondom Brexit en in 2019 tegen gedwongen opname van migranten.

In de Volkskrant-podcast De Kamer van Klok stelt hoofdredacteur Pieter Klok dat zijn krant dezelfde advertentie aangeboden kreeg en “bijna” had geplaatst.

Klok zegt akkoord te zijn gegaan de advertentie. Hij werd uiteindelijk niet geplaatst, omdat de Volkskrant niets meer van de Hongaren hoorde. “Ik weet niet precies, misschien komt ie nog”, aldus Klok.

Verhoeven: “Als in een Europees land de wet opnieuw wil dicteren welke liefde legitiem is en hoe we mogen spreken over liefde, moeten we daar tegengewicht tegen bieden met alle vrijheden die we hebben. De persvrijheid, die wij als redactie en u als lezer in het hart dragen, leent zich daar uitstekend voor.” Meer bij De Standaard

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Eduard Bekker, 29 juni 2021, 20:59

Grappig. Terwijl het AD kosteloos de Chinese ambassadeur propaganda laat maken via een interview.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.