— woensdag 14 april 2021, 09:53 | 0 reacties, praat mee

RSF: Europese persvrijheid onder druk; EU moet het niet bij woorden laten

Een krantenkiosk in Athene, daags na de moord op misdaadjournalist Karaivaz op 9 april. | Louisa Gouliamaki / AFP

Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) waarschuwt dat de gevaren voor journalisten in Europa toenemen, na een mogelijke huurmoord op een Griekse misdaadjournalist. Het continent blijft een van de veiligste plaatsen om als journalist te werken, maar ook hier er zijn de afgelopen vijf jaar meerdere moorden geweest.

Giorgos Karaivaz werd vorige week vrijdag in de buurt van zijn huis in in de Atheense buitenwijk Alimos doodgeschoten door twee mannen op een motorfiets. Hij werd meerdere keren geraakt, met twee schoten in het hoofd. Karaivaz werd zondag begraven in zijn geboorteplaats Kallifytos, in het noordoosten van Griekenland.

In landen als Polen en Hongarije is er een meetbare afname van de persvrijheid: Polen duikelde de afgelopen jaren tientallen plaatsen op internationale persvrijheidsindexen. In Wit-Rusland maakt de overheid geen onderscheid tussen demonstranten en verslaggevers. De persvrijheid in Europa krijgt klap na klap, dat is duidelijk.

RSF benadrukt dat de Europese Unie niet alleen moet oproepen tot versterking van mediavrijheid. De Hongaarse premier Viktor Orbán legt die naast zich neer. “Het is van vitaal belang dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt en alle journalisten in bescherming neemt.”

Bekijk meer van

Reporters sans Frontières Griekenland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.