data als kans

— dinsdag 6 juli 2021, 09:37 | 0 reacties, praat mee

Voor het eerst Europeaan op RSF-lijst met vijanden van de pers

© RSF

17 regeringsleiders zijn nieuw binnenkomen op de lijst met vijanden van de pers, die persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) eens in de vijf jaar publiceert. Voor het eerst staat er nu ook een Europeaan op: de Hongaarse premier Viktor Viktor Orbán. Ook staan er voor het eerst twee vrouwen op. Laatste wijziging: 6 juli 2021, 09:40

In totaal staan er nu 37 regeringsleiders op de lijst, die persvrijheid met voeten treden door censuur toe te passen, willekeurig journalisten opsluiten of aan te zetten tot geweld tegen hen.

Meest opvallende nieuwkomer is volgens RSF de 35-jarige kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Hongaarse premier Orban hebben door hun aanpak van journalisten en de persvrijheid in hun land de lijst gehaald.

Voor het eerst staan er ook twee vrouwen op de lijst: Carrie Lam, de hoogste politieke vertegenwoordiger van Hongkong, is onder andere toegevoegd wegens de afgedwongen sluiting van de prodemocratische krant Apple Daily vorige maand. En Sheikh Hasina, de premier van Bangladesh heeft een plek gekregen op de lijst vanwege de goedkeuring van een digitale veiligheidswet in 2018 die ertoe heeft geleid dat meer dan 70 journalisten en bloggers zijn vervolgd.

Sommige staan al twintig jaar op de lijst, het gaat dan bijvoorbeeld om de Syrische president Bashar al-Assad en Ali Khamenei, grootayatollah en de hoogste leider van Iran, de Russische president Vladimir Putin en de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko.

Bekijk meer van

RSF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.