— vrijdag 1 oktober 2021, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Europese journalisten geweerd bij persconferentie premiers Tsjechië en Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orbán op bezoek bij zijn Tsjechische collega premier Andrej Babiš - © Martin Divisek / EPA

Diverse Europese journalisten kregen geen toegang tot de gezamenlijke persconferentie van de Tsjechische premier Andrej Babiš en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán afgelopen woensdag, meldt Europese vaktitel Euractiv.

Het ging om journalisten van het Franse dagblad Le Monde, het Duitse weekblad Die Zeit, de Duitse regionale publieke omroep MDR en journalisten van de Tsjechische nieuwssite Seznam Zprávy en Investigace.cz.

Reden voor de ban zou kritische verslaggeving zijn. Volgens de Tsjechische regering werden de journalisten niet toegelaten omdat er ‘niet genoeg ruimte zou zijn’, maar journalisten die er wel waren, hebben gemeld dat er ruimte genoeg over was in de conferentiezaal. Het International Press Institute (IPI) meldt ook dat de journalisten ruim van tevoren accreditatie hadden aangevraagd.

Volgens Scott Griffen, plaatsvervangend directeur van het IPI, neemt het aantal incidenten in de aanloop naar de Tsjechische parlementsverkiezingen in oktober toe. Babiš heeft zijn anti-EU-retoriek opgevoerd, in navolging van zijn collega Orbán, stelt Griffen. Meer bij Euractiv / IPI / Globalinfo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.