data als kans

— vrijdag 1 oktober 2021, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Europese journalisten geweerd bij persconferentie premiers Tsjechië en Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orbán op bezoek bij zijn Tsjechische collega premier Andrej Babiš - © Martin Divisek / EPA

Diverse Europese journalisten kregen geen toegang tot de gezamenlijke persconferentie van de Tsjechische premier Andrej Babiš en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán afgelopen woensdag, meldt Europese vaktitel Euractiv.

Het ging om journalisten van het Franse dagblad Le Monde, het Duitse weekblad Die Zeit, de Duitse regionale publieke omroep MDR en journalisten van de Tsjechische nieuwssite Seznam Zprávy en Investigace.cz.

Reden voor de ban zou kritische verslaggeving zijn. Volgens de Tsjechische regering werden de journalisten niet toegelaten omdat er ‘niet genoeg ruimte zou zijn’, maar journalisten die er wel waren, hebben gemeld dat er ruimte genoeg over was in de conferentiezaal. Het International Press Institute (IPI) meldt ook dat de journalisten ruim van tevoren accreditatie hadden aangevraagd.

Volgens Scott Griffen, plaatsvervangend directeur van het IPI, neemt het aantal incidenten in de aanloop naar de Tsjechische parlementsverkiezingen in oktober toe. Babiš heeft zijn anti-EU-retoriek opgevoerd, in navolging van zijn collega Orbán, stelt Griffen. Meer bij Euractiv / IPI / Globalinfo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.