— maandag 3 september 2018, 15:44 | 0 reacties, praat mee

Donderdag omvangrijk debat Tweede Kamer over journalistiek en mediabeleid

ANP

Aanstaande donderdag debatteren fracties van de Tweede Kamer over de journalistiek en het mediabeleid in het algemeen. Er komen veel onderwerpen aan bod, onder meer de aangekondigde bezuinigingen, stimulering van onderzoeksjournalistiek, regionale radiostations op de digitale radio, de status van het omstreden EU-desinformatieplatform en een keur aan andere vragen die schriftelijk aan minister Slob zijn gesteld. Laatste wijziging: 3 oktober 2018, 12:28

Eigenlijk had de behandeling voor het zomerreces van de Tweede Kamer moeten plaatsvinden, maar de bacteriële infectie die minister Slob trof, leverde uitstel op. Een groot deel van de onderwerpen is de afgelopen maanden in de media aan bod gekomen.

Slob zal donderdag vermoedelijk ook hardop herhalen dat hij een publieke omroep wil die “op landelijk, regionaal en lokaal niveau een herkenbare, betrouwbare en voor iedereen veilige bron van informatie is”.

Interessanter zijn Slobs antwoorden op een reeks schriftelijke vragen die de afgelopen periode zijn ingestuurd door verschillende fracties. De 71 pagina’s aan vragen en opmerkingen omvatten onderwerpen die onder meer de beoogde bezuinigingen bij de NPO beslaan, de eerder genoemde stimulering van onderzoeksjournalistiek, de financiële huishouding van omroepen, en meer diversiteit op redacties en een eed voor journalisten, een wens van partij DENK.

De Nederlandse regering zal niet heel stevig zal aandringen op opheffing van het Europese project EU vs Disinfo, dat zegt nepnieuws en desinformatie te willen aanpakken. Dat sommige Nederlandse media door de taakgroep als verspreiders van nepnieuws werden aangemerkt leidde dit jaar tot een forse rel en dreiging met rechtszaken.

“Uit contacten met andere EU-lidstaten is gebleken dat het werk van de East StratCom Task Force, waaronder ook de website EU vs. Disinfo valt, als nuttig wordt ervaren”, aldus de minister.

Er zal donderdag verder worden gesproken over in opdracht van de regering uitgevoerde onderzoeken, naar de staat van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland. Villamedia las die onderzoeken en belichtte de inhoud in vier delen, hier te lezen: Deel I, Deel II, Deel III en Deel IV.

De VVD heeft vragen over potentiële marktverstoring van projecten als NPO Start (in combinatie met terugkijkdienst NLZiet, waar de NPO ook in deelneemt) en wil weten wat de context is van de terugval in Ster-inkomsten. In de schriftelijke antwoorden refereert Slob aan een onderzoek van accountantskantoor EY, dat stelt dat de Ster om verschillende redenen (onder meer privacygerelateerd) online niet het volle potentieel benut.

In plannen van de NPO wordt gezinspeeld op een stijging van reclameinkomsten, als gevolg van nieuw beleid. Slob is vooralsnog niet van plan “deze aanname van de NPO” over te nemen in de raming binnen de rijksbegroting.

DENK vroeg de minister wat hij vindt van signalen (onder meer van nieuwssite NU.nl) dat de NPO-websites volgens hen oneigenlijk concurreren op het gebied van nieuws. Slob schrijft: “De publieke omroep heeft als taak een breed publiek te bereiken, ook online. Het lijkt me niet reëel om de publieke omroep te verbieden websites te maken. In de Mediawet 2008 is vastgelegd wat de reikwijdte is van de publieke taakopdracht. Het is mij niet bekend dat de omroepen buiten de grenzen van de taakopdracht treden. Het zou een politieke keuze zijn om die taakopdracht te versmallen.

De D66-fractie vraagt de minister welke plannen er zijn om toenemende bedreiging van journalisten te bestrijden. In juli kondigde het Openbaar Ministerie aan zo klaagden regionale publieke omroepen al in 2016 dat uitzenden via de digitale radio voor hen te kostbaar is. Er werd eind 2017 een speciale taskforce ingesteld, maar in mei van dit jaar heeft minister Slob per brief laten weten dat enkel voor 2018 en 2019 nog een aanvullende subsidie wordt verstrekt voor radio-uitzendingen via DAB+.

Vanaf januari 2020 zullen regionale publieke omroepen voor DAB+-uitzendingen zelf de kosten moeten dragen van digitale uitzendingen. “Zoals ook andere partijen doen”, aldus Slob.

Voor het debat van aanstaande donderdag is ruim vier uur gereserveerd. Meer bij de Tweede Kamer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.