website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nepnieuwsbureau van de EU wordt niet opgeheven

Linda Nab — Geplaatst op woensdag 20 juni 2018, 09:09

© Bart Maat | ANP

Nieuws Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de omstreden Europese taakgroep EU vs Disinfo, die zich bezig houdt met uitingen van desinformatie en nepnieuws, wordt opgeheven. Dat zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdagavond in een plenair debat over vrijheid van meningsuiting en en vrije pers in de Tweede Kamer.

In maart nam de Tweede Kamer een motie aan waarin staat dat de curieuze Europese taakgroep zou moeten worden opgeheven. Ollongren was het daar in eerste instantie niet mee eens, maar beloofde later zich in Brussel toch hard te maken voor opheffing.

Dat heeft dus nog weinig opgeleverd. Volgens Ollongren heeft het kabinet opheffing aan de orde gesteld in Brussel, met als uitgangspunt dat onafhankelijke journalistiek ten allen tijde moet worden gerespecteerd, en dat Nederland geen overheidsrol ziet weggelegd voor het monitoren en verifiëren van desinformatie. Maar de oproep kreeg weinig gehoor.

‘Collega Blok en ik hebben gemerkt dat, hoewel er wel begrip is voor het standpunt van Nederland, we vooralsnog wel alleen staan in de wens om de website EU vs Disinfo ook op te heffen’, zei Ollongren. ‘Dan vraag je je natuurlijk af: waarom is dat? Onze interpretatie daarvan is dat door andere lidstaten de dreiging van statelijke actoren, waaronder Rusland, zwaarder wordt gewogen.’

Ze vervolgde dat het kabinet zich zal zich blijven inspannen om draagvlak te vinden voor ‘hetgeen de Kamer heeft gevraagd’. Op de vraag of er wel draagvlak is voor hervorming van de club, zei Ollongren dat daar geen formele standpunten over bekend zijn, maar dat ze wel ‘proeven’ dat er steun is voor verdere professionalisering van de taakgroep.

EU vs Disinfo kwam in Nederland in het nieuws toen bekend werd dat NPO Radio1, De Gelderlander, The Post Online (TPO) en GeenStijl werden beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. GeenStijl dreigde met een rechtszaak en andere media sloten daarbij aan. Daarop heeft EU vs Disinfo de beschuldigingen ingetrokken.

Lees ook: Zo opereert het nepnieuwsbureau van de EU

Bekijk het hele debat hier terug. De minister neemt na ongeveer een uur en twintig minuten het woord.

 

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Herman Spinhof, 20 juni 2018, 16:36

    In dit kabinet zeggen ministers (van D66, CU en CDA-huize) vaker het een en doen het ander. Het is een wankel evenwicht tussen censuur en nepnieuws.
    Onlangs kwam de EU-commissie met een rapport opgesteld door 39 experts onder leiding van voorzitter Madeleine de Cock Buning van het Commissariaat voor de Media.  Daarin wordt gepleit voor een een onafhankelijk Centre of Excellence die de nationale organisaties ondersteunt die bezig zijn met het ontmaskeren van nepnieuws.
    Zie mijn column: https://nederlandsmedianieuws.nl/columns/Column-Herman-Spinhof-Nepnieuws-en-censuur/

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.