— woensdag 13 januari 2021, 08:42 | 0 reacties, praat mee

CPJ in beroep rond weigering overheidsdocumenten rondom Khashoggi

Reuters

Persvrijheidsorganisatie CPJ heeft voor het Hof van Beroep in Washington gepleit voor een herziening van een eerdere uitspraak inzake de moord op journalist Jamal Khashoggi. Een groep belanghebbenden wilde via de Amerikaanse Wob-regeling documenten inzien van Amerikaanse inlichtingendiensten, om vast te stellen of werd verzuimd Khashoggi te waarschuwen dat zijn leven in gevaar was.

Inzage in documenten werd geweigerd; de inlichtingendiensten CIA, NSA en de federale politiedienst FBI wilden in de al jaren slepende zaak niet eens bevestigen of zulke documenten überhaupt bestaan.

Het is overheidsbeleid onder ‘Directive 191’ dat kennis over mogelijke ontvoering, het risico van zwaar lichamelijk geweld of moordplannen met het mogelijke slachtoffer wordt gedeeld. Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord toen hij in het Saudische consulaat in Istanbul trouwpapieren wilde regelen.

In september vorig jaar verklaarde Saudi-Arabië de zaak gesloten. Kort daarvoor ging in Turkije, waar de moord plaatsvond, juist een rechtszaak van start.

CPJ trekt nu de kar in de rechtszaak, maar heeft steun van tientallen media- en persvrijheidsorganisaties. Ook mensenrechtenorganisaties steunen de zoektocht naar mogelijk plichtsverzuim door inlichtingendiensten.

In het pleidooi vraagt CPJ aan het Hof om de departementen expliciet het bestaan van documenten te bevestigen of te ontkennen. Ook zou de weigering om documenten te delen nader verklaard moeten worden. Meer bij CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.