— woensdag 21 november 2018, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Zaak Khashoggi: rechtszaak om mogelijk plichtsverzuim Amerikaanse inlichtingendiensten

Trump vertrok dinsdag na afloop van persvragen naar zijn resort Mar-a-Lago voor het Thanksgiving-weekend | Erik Lesser / EPA

Een onderzoeksinstelling van de Columbia University heeft de Amerikaanse overheid aangeklaagd om te achterhalen of de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben verzuimd om journalist Jamal Khashoggi te waarschuwen dat hij in levensgevaar was. Het is overheidsbeleid onder 'Directive 191' dat kennis over mogelijke ontvoering, het risico van zwaar lichamelijk geweld of moordplannen met het mogelijke slachtoffer wordt gedeeld.

Het Knight First Amendment Institute wil via de rechtszaak documenten inzien van inlichtingendiensten, die volgens het Knight First Amendment Institute ruim voor de moord op Khashoggi signalen hadden gekregen dat de journalist in gevaar was. Khashoggi woonde in Amerika, nadat hij om veiligheidsredenen uit Saudi-Arabië was vertrokken.

De journalist werd op 2 oktober op het Saudische consulaat in Istanbul vermoord. Hij was daar om papieren rond zijn aanstaande huwelijk op te halen. Volgens inlichtingendienst CIA is het duidelijk dat kroonprins Mohammed bin Salman opdrachtgever voor de moord is.

President Trump negeert de conclusies van zijn eigen inlichtingendienst en bracht gisteren een verklaring uit waarin hij steun uitspreekt voor het Saudische regime en Bin Salman in het bijzonder.

“Misschien wist de kroonprins van deze tragische gebeurtenis,  misschien wel, misschien niet”, aldus de meanderende tekst. Trump stelt verder dat de werkelijke toedracht rond de moord mogelijk nooit bekend zal worden. Hij wil echter niet “de Amerikaanse economie op het spel zetten” door “dom met Saudi-Arabië om te gaan”.

Trump wees op Amerikaanse oliebelangen, aangekondigde wapenorders en de voor Amerika strategische rol die Saudi-Arabië speelt in het Midden-Oosten. Straf tegen deze ‘standvastige vriend’ past daar niet in, aldus Trump.

Bekijk meer van

Trump Jamal Khashoggi

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.