training eu starters

— donderdag 11 oktober 2018, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Turkse politie kijkt naar signalen van Apple Watch van verdwenen journalist

EPA

Saudi-Arabië blijft ontkennen iets met de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi te maken te hebben. Bewakingsbeelden rond het Saudische consulaat tonen activiteit met onder meer een geblindeerde Mercedes-bus maar er is geen bewijs dat Khashoggi - dood of levend - aan boord was. De Turkse politie kijkt nu naar andere bronnen, waaronder Khashoggi's Apple Watch. Laatste wijziging: 13 oktober 2018, 13:57

De Turkse rechercheurs kijken welke gegevens er mogelijk nog zijn gesynchroniseerd en op welke tijdstippen. Het horloge van Apple seint onder meer locatie en hartslag door. “We hebben geen toegang tot het horloge zelf, dus we kijken naar apparaten die er mogelijk mee in verbinding stonden”, aldus een onderzoeker tegenover persbureau Reuters.

Het horloge is voor het doorseinen van gegevens afhankelijk van een actieve verbinding met een iPhone. Volgens Khashoggi’s verloofde zou hij het toestel hebben ingeleverd bij binnenkomst. Of het consulaire personeel de telefoon toen heeft uitgezet, is niet bekend.

Saudi-Arabië ontkent dat het de journalist iets heeft aangedaan, maar heeft de afgelopen dagen geen bewijs van het tegendeel geleverd. Wel konden de Turkse rechercheurs met instemming van Saudi-Arabië het consulaat bezoeken.

In de Verenigde Staten, waar Khashoggi sinds enkele jaren woonde, beginnen politici zich te roeren. Als de journalist daadwerkelijk naar het consulaat is gelokt en door een speciaal ingevlogen team is vermoord, zoals wordt bericht, moet dat gevolgen hebben voor de diplomatieke verhoudingen met het land. Mogelijk moeten er strafmaatregelen worden ingesteld, vinden diverse senatoren.

De Washington Post stelt in een grote reconstructie dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk zou hebben bevolen dat Khashoggi naar Saudi-Arabië moest worden gelokt om hem te kunnen arresteren.

Khashoggi was echter zeer wantrouwend ingesteld, ook wat betreft regelmatige complimenteuze telefoontjes als hij het beleid van de kroonprins (onder meer in marginale verbetering van vrouwenrechten, red.) lovend had beschreven. “Als er positieve ontwikkelingen zijn, prijs ik die. Als er slechte dingen gebeuren, zal ik niet zwijgen”, aldus Khashoggi over zulke telefoontjes.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.