website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkse politie kijkt naar signalen van Apple Watch van verdwenen journalist

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op donderdag 11 oktober 2018, 09:07

EPA

EPA

Nieuws Saudi-Arabië blijft ontkennen iets met de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi te maken te hebben. Bewakingsbeelden rond het Saudische consulaat tonen activiteit met onder meer een geblindeerde Mercedes-bus maar er is geen bewijs dat Khashoggi - dood of levend - aan boord was. De Turkse politie kijkt nu naar andere bronnen, waaronder Khashoggi's Apple Watch.

De Turkse rechercheurs kijken welke gegevens er mogelijk nog zijn gesynchroniseerd en op welke tijdstippen. Het horloge van Apple seint onder meer locatie en hartslag door. “We hebben geen toegang tot het horloge zelf, dus we kijken naar apparaten die er mogelijk mee in verbinding stonden”, aldus een onderzoeker tegenover persbureau Reuters.

Het horloge is voor het doorseinen van gegevens afhankelijk van een actieve verbinding met een iPhone. Volgens Khashoggi’s verloofde zou hij het toestel hebben ingeleverd bij binnenkomst. Of het consulaire personeel de telefoon toen heeft uitgezet, is niet bekend.

Saudi-Arabië ontkent dat het de journalist iets heeft aangedaan, maar heeft de afgelopen dagen geen bewijs van het tegendeel geleverd. Wel konden de Turkse rechercheurs met instemming van Saudi-Arabië het consulaat bezoeken.

In de Verenigde Staten, waar Khashoggi sinds enkele jaren woonde, beginnen politici zich te roeren. Als de journalist daadwerkelijk naar het consulaat is gelokt en door een speciaal ingevlogen team is vermoord, zoals wordt bericht, moet dat gevolgen hebben voor de diplomatieke verhoudingen met het land. Mogelijk moeten er strafmaatregelen worden ingesteld, vinden diverse senatoren.

De Washington Post stelt in een grote reconstructie dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk zou hebben bevolen dat Khashoggi naar Saudi-Arabië moest worden gelokt om hem te kunnen arresteren.

Khashoggi was echter zeer wantrouwend ingesteld, ook wat betreft regelmatige complimenteuze telefoontjes als hij het beleid van de kroonprins (onder meer in marginale verbetering van vrouwenrechten, red.) lovend had beschreven. “Als er positieve ontwikkelingen zijn, prijs ik die. Als er slechte dingen gebeuren, zal ik niet zwijgen”, aldus Khashoggi over zulke telefoontjes.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.