word studentlid

— donderdag 25 augustus 2022, 12:06 | 0 reacties, praat mee

‘Conservatief bestuurslid stuurt BBC-berichtgeving met valse onpartijdigheid’

‘Conservatief bestuurslid stuurt BBC-berichtgeving met valse onpartijdigheid’
Maitlis hield gisteren een toespraak bij het Edinburgh International Television Festival, waar de tv-industrie samenkomt om te praten over huidige uitdagingen. | Alamy

Emily Maitlis, voormalig presentator van het BBC-actualiteitenprogramma Newsnight, stelt dat een vorig jaar benoemd bestuurslid bij de BBC actief de nieuwsproductie beïnvloedt voor de Conservatieve regeringspartij. Laatste wijziging: 25 augustus 2022, 12:10

De brisante beschuldiging draait om Robbie Gibb, die eerder werkte voor premier Theresa May en een van de oprichters is van het rechtse nieuwskanaal GB News, dat vorig jaar juni van start ging.

Gibb bemoeit zich volgens Maitlis doorlopend met het nieuwsbeleid. Hij zou afdwingen dat ‘beide kanten’ gehoord moeten worden - ook als deze both-sides-ism volgens Maitlis alleen een valse vorm van onpartijdigheid in de berichtgeving oplevert.

In 2020 hield Maitlis een openingsmonoloog bij Newsnights, kort nadat duidelijk was dat regeringsadviseur Dominic Cummings de eigen coronarichtlijnen had genegeerd. Maitlis opende Newsnight met opmerkingen dat “het hele land ziet dat Cummings de regels heeft overtreden en het is geschokt dat de regering dat niet ziet”.

Er volgde vrijwel direct een reprimande over de monoloog. Een jaar later keek Maitlis terug en vond dat de BBC zich met de gehaaste excuses de les had laten lezen door de Britse regering.

Maitlis wees op de snelheid van de excuses, terwijl de organisatie er in een andere zaak dertig jaar over deed om het boetekleed aan te trekken.

Maitlis nu: “Plaats dit binnen de context van BBC’s raad van bestuur, waar een tussenpersoon van de Conservatieve partij actief is, een voormalige spindoctor van Downing Street én een voormalig adviseur van BBC-concurrent GB News, die de rol van hoeder van BBC’s onpartijdigheid speelt.”

Begin dit jaar vertrok Maitlis bij de BBC. Meer bij Guardian

Bekijk meer van

Emily Maitlis BBC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.