banner festival 23

— donderdag 28 mei 2020, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Woede over reprimande presentator BBC-actualiteitenprogramma Newsnight

BBC Newsnight-presentator Emily Maitlis, onverwacht een dagje vrij | Polaris Images

In Groot-Brittannië is met verontwaardiging gereageerd op een reprimande aan presentatrice Emily Maitlis door de BBC. Maitlis zou met haar openingsmonoloog van actualiteitenprogramma Newsnight regels rond onpartijdigheid hebben overtreden. Een collega presenteerde de woensdageditie, maar dat zou op Maitlis' eigen verzoek zijn gebeurd. Laatste wijziging: 28 mei 2020, 08:56

In een reactie op Twitter zegt Maitlis dat ze “om een dagje vrij” had gevraagd - maar ze laat in het midden of dat gepland was of een gevolg van de tik op de vingers van bovenaf. Maitlis sloot dinsdag het programma wel af met een “tot morgen”.

Centraal staat de kwestie Dominic Cummings, een hoge regeringsadviseur (maar geen lid van de regering, red.) die lockdownregels hielp opstellen maar ze zelf negeerde toen het uitkwam. Hij maakte geen excuses en ook zijn positie als adviseur was niet in gevaar.

Maitlis opende Newsnight met opmerkingen dat “het hele land ziet dat Cummings de regels heeft overtreden en het is geschokt dat de regering dat niet ziet. [..] Zij die onder moeilijke omstandigheden de regels volgden staan nu in hun hemd - en veel mensen nemen aan dat de regels genegeerd kunnen worden.”

De presentator sprak verbazing uit dat premier Johnson tegen de achtergrond van slechte opiniecijfers “uit blinde loyaliteit” ervoor koos dat te negeren.

De BBC gaf na kritiek op de monoloog een korte verklaring uit, waarin de onpartijdigheid werd aangestipt en het belang van onafhankelijke journalistiek werd benadrukt. “We hebben deze principes bij de werknemers onder de aandacht gebracht”, aldus de verklaring, die Maitlis niet bij naam noemt.

Op die buigzaamheid kwam óók weer kritiek, vooral het signaal aan de rest van het BBC-personeel dat de waarheid vertellen over dit kabinet je op een reprimande kan komen te staan.

De Schotse partij SNP noemt het opmerkelijk dat de enige excuses in de zaak Cummings niet van de regeringsadviseur maar van de Britse publieke omroep komen. Meer bij de Guardian

Bekijk meer van

Newsnight Emily Maitlis BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.