banner festival 23

— dinsdag 22 februari 2022, 16:41 | 0 reacties, praat mee

Newsnight-presentator Emily Maitlis stapt op bij de BBC

Emily Maitlis | Polaris Images

BBC-journalist Emily Maitlis heeft haar vertrek aangekondigd bij de omroep. Ze gaat met haar BBC-collega Jon Sopel een podcast beginnen bij het platform Persephonica, onderdeel van radiozender LBC. Laatste wijziging: 22 februari 2022, 16:46

Maitlis presenteert al jaren het actualiteitenprogramma Newsnight. Sopel is chefredacteur Noord-Amerika.

Persephonica-directeur Dino Sofos noemt de komt van de twee BBC-zwaargewichten “een mijlpaal voor podcasting”. De Maitlis-Sopel-productie wordt volgens Sofos verplichte kost voor iedereen die wil weten wat er speelt in de wereld.

Maitlis’ verstandhouding met de BBC was de laatste jaren verslechterd. Ze kreeg het meerdere keren met de top aan de stok, na onder meer klachten vanuit Downing Street over haar vermeende vooringenomenheid.

In 2020 gebruikte Maitlis de openingsmonoloog van Newsnight om de verbazing van het land te vertolken over toenmalig regeringsadviseur Dominic Cummings. Deze hielp lockdownregels opstellen maar negeerde ze toen het hem uitkwam. De BBC-top bood prompt excuses aan over Maitlis’ onpartijdigheid.

Maitlis nam een dag vrij en werd in de uitzending die avond vervangen. In een interview met vakblad Press Gazette in 2021 stelde Maitlis dat de BBC een spreekbuis dreigt te worden voor de Britse regering.

Maitlis wees op de snelheid van de excuses, terwijl de organisatie in de zaak Bashir (rondom een omstreden interview met prinses Diana) er dertig jaar over deed om het boetekleed aan te trekken.

“Het lijkt me duidelijk een kwestie van prioriteiten, niet?”, aldus Maitlis toen. In juni 2021 kreeg Maitlis nog een reprimande, omdat ze kritische tweet over presentator Piers Morgan van onvoldoende context zou hebben voorzien. Maitlis zegt desondanks met pijn te vertrekken bij de BBC “na twintig fenomenale jaren”.

Bekijk meer van

Podcast Emily Maitlis BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.