persveilig seminar

— dinsdag 6 september 2022, 16:06 | 0 reacties, praat mee

‘Geen sprake van politieke beïnvloeding bij BBC’

Voormalig BBC-presentator Emily Maitlis zegt dat de politiek te veel invloed heeft op BBC-berichtgeving. Volgens bestuursvoorzitter Richard Sharp is er voldoende afstand. | Polaris Images

BBC-bestuursvoorzitter Richard Sharp verwerpt de beschuldiging van oud-presentator Emily Maitlis dat conservatief bestuurslid Robbie Gibb de berichtgeving bij de BBC namens de Britse regering aanstuurt. Tegelijk bevestigde Sharp dat er dagelijks feedback komt vanuit de regering op berichtgeving, maar dat dit "niet tot paniek, enkel tot zelfreflectie" leidt. Laatste wijziging: 6 september 2022, 16:09

Sharp zegt dat er voldoende afstand is tussen de omroep en politiek. “De journalistieke onafhankelijkheid van de BBC wordt door ons gekoesterd”, aldus Sharp tegenover de Guardian.

Gibb werkte eerder als communicatie-adviseur voor premier Theresa May en is een van de oprichters van het rechtse nieuwskanaal GB News, dat vorig jaar juni van start ging. Maitlis stelde dat hij zich doorlopend met het BBC-nieuwsbeleid bemoeit. Hij zou volgens Maitlis onder meer afdwingen dat ‘beide kanten gehoord moeten worden - ook als deze oth-sides-ism volgens Maitlis alleen een valse vorm van onpartijdigheid in de berichtgeving oplevert.

Vaktitel Press Gazette bericht over Sharps optreden dinsdagochtend voor het Britse parlementaire comité Digital, Culture, Media and Sport, waar de beschuldiging van Maitlis over partijdigheid ook aan bod kwam. Huidig directeur Tim Davie werd bevraagd, onder meer over een aanvaring die Maitlis had rondom een openingsmonoloog van het actualiteitenprogramma Newsnight.

Maitlis vertolkte de verbazing over lockdownregels die door een lid van het toenmalig kabinet Johnson. Ze kreeg een reprimande. Davie zegt dat hij daar nog achter staat, omdat Maitlis volgens hem niet de feiten volgde, maar haar eigen mening weergaf.

Sharp doneerde voor zijn benoeming in de raad van bestuur zo’n 400.000 pond aan de Conservatieve Partij. Voor Theresa May opstapte, verhief ze Gibb in de Ridderorde. Kort na zijn benoeming als directeur stelde Tim Davie dat het tijd was om linkse vooringenomenheid bij de BBC - vooral in comedyprogramma’s - in te perken.

Maitlis hekelde de razendsnelle excuses die de BBC aan Johnson aanbood. De verhoudingen waren uiteindelijk te verzuurd: Maitlis besloot in februari van dit jaar op te stappen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.