— maandag 14 juni 2021, 11:25 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe omstreden Britse nieuwzender GB News van start

GB News-personeel kijkt afgelopen zondag naar de openingsspeech van topman Andrew Neil. Mede door het EK waren de initiële kijkcijfers bescheiden, blijkt uit Britse kijkcijfers. | Yui Mok / AP Images

In Groot-Brittannië is afgelopen zondag nieuwszender GB News van start gegaan, een initiatief van voormalig BBC-presentator Andrew Neil. De nieuwe zender heeft een sterk patriottische, rechtse signatuur en wil volgens Neil een stem geven aan groepen die zich in het nationale debat "genegeerd of tot zwijgen gebracht" voelen.

In een welkomstwoord belooft Neil dat de zender debat zal nastreven zonder shouting matches, buiten de politieke bubbel van Westminster en met respect voor afwijkende meningen, “hoe hoog de discussie ook oploopt.” De zender zal verder de hoogste journalistieke standaarden volgen, stelt Neil. “Als je nepnieuws, leugens, desinformatie, buigen van feiten of samenzweringstheorieën zoekt, is GB News niet voor jou”, aldus Neil.

De zender hangt programma’s en opinies op aan personen, niet in traditionele nieuwsbulletins. Stukken op de GB News-website nemen niet de vorm van sec nieuwsartikelen, maar zijn verpakt in een opinie-achtig commentaar, zoals rond steunbetuigingen van het Britse voetbalelftal aan de Black Lives Matter-beweging.

“We zijn geen rolling news channel en we zullen geen gewone nieuwsbulletins brengen”, aldus Neil in zijn openingswoord.

De start op zondag ging gepaard met de oproep voor een adverteerdersboycot van de nieuwe zender door actiegroep Stop Funding Hate, dat eerder druk op bedrijven legde niet meer te adverteren bij tabloid The Sun en dagblad Daily Mail.

In een interview met Press Gazette benadrukt hoofdredacteur John McAndrew dat GB News geen haatzender zal zijn en plek biedt voor iedereen. “Wij benaderen zaken recht uit het midden. We hebben mensen in dienst die allerlei tinten opinie aanhangen”, aldus McAndrew. Hij noemt de actie van Stop The Hate een uitzonderlijk voorbeeld van cancel-cultuur.

Voorman Andrew Neil vertrok bij de BBC als gevolg van een omvangrijke reorganisatie, waarbij zijn politieke talkshow sneuvelde. In de opbouwfase wist GB News andere geliefde Britse presentatoren aan zich te binden, waaronder Alastair Stewart van ITV (gedwongen vertrek na een aanvaring op Twitter) en BBC-collega’s Simon McCoy (toe aan iets nieuws).

Neil Oliver, presentator van populaire natuurwetenschappelijke en archeologieprogramma’s op de BBC, is nu actualiteitenverslaggever. “Eindelijk ruimt voor de waarheid”, stelde Oliver tijdens de eerste uitzending.

De zender trok bij de opening volgens Britse media een bescheiden aantal kijkers - vermoedelijk niet geholpen door populaire wedstrijden tijdens het EK-voetbal op hetzelfde tijdstip. De zender zou volgens kijkcijfers tussen 19 - 23 uur wel de bestaande journaals van BBC en Sky News hebben verslagen.

Televisierecensent Stuart Jeffries geeft de nieuwe zender één ster, mede door een claim van on-vooringenomenheid die Jeffries door de keuze van presentatoren en onderwerpen als ‘lachwekkend’ bestempelt.

CNN meldt dat GB News 60 miljoen pond (bijna 70 miljoen euro) aan financiering heeft geregeld via investeerders Discovery en een hedgefonds. Volgens Neil moet de zender tegen het derde of vierde jaar zwarte cijfers schrijven, deels gefinancierd door groei in andere markten zoals Spanje en Oost-Europa.

Een potentiële concurrent van mediatycoon Rupert Murdoch komt er toch niet. UK News zou zich in hetzelfde vaarwater begeven als GB News. Het lanceren van een dergelijke zender heeft financieel echter geen zin, besloot Murdoch eind april. Eind vorig jaar kreeg UK News nog groen licht van toezichthouder Ofcom.

Bekijk meer van

GB News Andrew Neil

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.