NVJ compleet lid

— donderdag 1 februari 2024, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Commissie Van Rijn: ‘Zeer geschrokken van de ernst van grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep’

Commissie Van Rijn: ‘Zeer geschrokken van de ernst van grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep’
© ANP / Peter Hilz

Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroep. Met signalen hierover is niet voldoende professioneel en doortastend omgegaan door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat komt naar voren uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn. Laatste wijziging: 1 februari 2024, 15:38

Volgens de commissie hebben ruim 1484 medewerkers aangeven dat ze in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag “als doelwit of getuige”. “De commissie is zeer geschrokken van de ernst van de gedragingen en van het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen.”

Drie op de vier respondenten heeft aangegeven in het afgelopen jaar doelwit en/of getuige te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag.

Lees ook: Reacties op het rapport van de commissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO): ‘Gaat on ingesleten patronen’

De bevindingen staan in het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid’, dat in Hilversum wordt gepresenteerd. Het onderzoek kwam er nadat de Volkskrant in 2022 een artikel had gepubliceerd over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door.

LEES HIER HET VOLLEDIGE RAPPORT VAN DE OGCO

Een overzicht van de soort klachten die commissie ontving.

©Rutger de Quay

Toezicht moet versterkt worden
De Commissie-Van Rijn wil verder dat het toezicht versterkt wordt bij de publieke omroepen. Daarnaast moeten presentatoren begeleiding krijgen, “ook ter bescherming van henzelf”.

De commissie beveelt aan “dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken, en dat het toezicht versterkt wordt”, aldus de commissie.

Nu het onderwerp grensoverschrijdend gedrag hoger op de maatschappelijke agenda staat, vernam de commissie nog wel eens de verzuchting: ‘Mag je dan helemaal niets meer zeggen?’ Van Rijn benadrukt grensoverschrijdend gedrag niet te verwarren met aanspreken op functioneren en op gedrag. Dat mag en moet onverminderd zegt hij, mits dit respectvol gebeurt.

‘Aangesproken worden creëert niet gelijk een onveilige werkomgeving. Het volharden in grensoverschrijdend gedrag en het niet corrigeren van dit gedrag, doet dat wel’, aldus Van Rijn.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste adviezen uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.