Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 1 februari 2024, 13:42 | 0 reacties, praat mee

Commissie Van Rijn: er moet nader onderzoek komen naar de rol en geldstromen van productiehuizen

© Robin van Lonkhuijsen

Een van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen in haar rapport over de veiligheid en de werkcultuur bij de NPO is dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar de driehoek NPO, omroepen en productiehuizen. Laatste wijziging: 1 februari 2024, 15:51

Geen onderdeel van rapport Van Rijn
De rol van de productiehuizen maakte geen deel uit van het huidige onderzoek, omdat het de taak van commissie was onderzoek te doen naar gedrag binnen de landelijke publieke omroep, waaronder de NPO en de verschillende omroeporganisaties vallen. De ervaringen van medewerkers van productiehuizen vielen hier buiten, ondanks mogelijke overlap omdat personen die voor productiehuizen werken vaak op dezelfde vloer werken als personen in dienst bij de omroepen. Ook valt niet uit te sluiten dat omroepen een zekere zorgplicht hebben voor werknemers in dienst bij productiehuizen die in opdracht van een omroep een productie maken.

Meer oog voor rol productiehuizen
Maar de commissie kreeg gedurende het onderzoek wel steeds meer oog voor de rol die productiehuizen spelen in de verhoudingen tussen de NPO en de omroepen en, in het verlengde daarvan, de manier waarop omroepen hun bedrijfsvoering inrichten. In het rapport wordt de rol van de productiehuizen binnen het publieke bestel wel benoemd.

Onderzoek
De commissie adviseert nu om onderzoek te doen naar de rol en geldstromen van productiehuizen. “Zakelijke belangen (zoals exclusieve samenwerking tussen presentatoren en productiehuizen) lijken van invloed te zijn op de besluitvorming over onder meer de programmering, die ook consequenties heeft voor personeel. [...] Gelet op de grote (financiële) afhankelijkheden en zakelijke belangen beveelt de commissie nader onderzoek aan naar de driehoek NPO, omroepen en productiehuizen.” 

Productiehuizen zijn tegenwoordig een belangrijke schakel in het systeem: uit de gesprekken van de commissie met functionarissen volgt dat omroepen lang niet al hun producties kunnen maken zonder de hulp van productiehuizen.

De commissie beveelt ook aan particuliere zakelijke belangen (van bijvoorbeeld presentatoren) in het onderzoek te betrekken en de beloningen van presentatoren die via buitenproducenten worden betaald.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.