training eu starters

— donderdag 8 november 2018, 09:03 | 0 reacties, praat mee

CNN-journalist Jim Acosta uit Witte Huis geweerd na aanvaring met Trump

CNN-journalist Jim Acosta probeert te voorkomen dat de microfoon wordt weggegrist | Erik Lesser / EPA

De ronduit vijandige houding van Trumps Witte Huis met de pers heeft een nieuw dieptepunt bereikt met het intrekken van de persaccreditatie van CNN-journalist Jim Acosta. Volgens het Witte Huis kon Acosta zijn handen niet thuis houden toen een medewerkster de interruptiemicrofoon wilde pakken. Laatste wijziging: 9 november 2018, 08:27

De beelden van het incident tonen aan dat de vrouw agressief probeert de microfoon te grijpen. Van opzettelijke aanrakingen is geen sprake. “Laat me even, mevrouw”, zegt Acosta - die de microfoon in handen hield. Hij was op dat moment bezig met vragen aan een steeds bozere Trump. Acosta vroeg onder meer of Trump immigranten aan het demoniseren is, door te spreken van een ‘invasie’.

Trump stelde dat CNN zich zou moeten schamen dat ze hem in dienst hebben. “Je bent een onbeleefd en verschrikkelijk persoon. Je zou niet voor CNN moeten werken. Je bent enorm onbeleefd”, aldus Trump.

Kort daarop kondigde het Witte Huis via voorlichtster Sarah Huckabee Sanders aan dat Acosta’s toegangspas is ingetrokken. Al dezelfde avond werd de journalist bij de ingang geweerd.

De White House Correspondents’ Association (WHCA) heeft het intrekken van de accreditatie veroordeeld als een overtrokken en onacceptabele reactie. De WHCA roept op de ‘zwakke’ beslissing te herzien.

CNN stelt in een verklaring dat de strafmaatregel puur als vergelding voor de scherpe vragen van Acosta is uit te leggen. De zender stelt onomwonden dat persvoorlichter Huckabee Sanders liegt over het incident. De voorlichtster noemt handtastelijkheden als aanleiding en publiceerde een video waarin dat te zien zou zijn. Het is enkel een ingezoomde en vertraagde versie van al bekend videomateriaal.

Acosta reageerde via Twitter op de aantijging en noemde de beschuldigingen van de persvoorlichtster een leugen.

Bijna een jaar geleden bedankte CNN gezien de vijandige houding van het Witte Huis voor de traditionele kerstborrel, wat voorlichtster Huckabee Sanders tot een onprofessionele sneer inspireerde.

Recenter ging pool reporter Kaitlan Collins (óók CNN) op het strafbankje van het Witte Huis, omdat ze bij een persconferentie vragen zou hebben geschreeuwd. Ook hier was er beeldmateriaal en uitspraken van collega-journalisten die het tegendeel bewezen.

Vorige maand werd een aanvaring tussen Trump en een journaliste van MSNBC in de officiële transcriptie van de bijeenkomst aangepast, waardoor een belediging is omgezet in enkel een presidentiële ergernis over ondankbaarheid. In oktober kondigden diverse persvrijheidsorganisaties een gang naar de rechter aan De niet-aflatende presidentiële tirades lokken volgens de organisaties geweld en censuur uit en zijn daarmee strafbaar.

Bekijk meer van

Witte Huis Trump Jim Acosta CNN

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.