Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 17 oktober 2018, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Aanklacht tegen Trump om persvijandige tirades

EPA

Een groep van persvrijheidsorganisaties stapt naar de rechter om president Trump aan te klagen voor zijn niet-aflatende aanvallen op media en journalisten. Schrijversorganisatie PEN America, non-profit Protect Democracy en de Yale Law School Media Freedom and Information Clinic stellen dat Trump geweld en censuur uitlokt met zijn tirades, hetgeen strafbaar is. Laatste wijziging: 17 oktober 2018, 09:34

“President Donald J. Trumps regelmatige dreigementen en vijandige acties richting journalisten en de media zijn niet alleen aanstootgevend en ongepast voor een democratische leider, maar ook illegaal”, aldus de organisaties. Ze benadrukken dat de vrijheid van meningsuiting uiteraard ook voor de president geldt.

Het afdoen van de nieuwsmedia als ‘vijand van het volk’ is volgens de organisaties toegestaan, maar zinspelen op stafmaatregelen vanuit de overheid overschrijdt volgens hen de grens. Er is volgens de organisaties bewijs dat er vanuit ministeries al stappen zijn gezet om media te straffen.

In het verleden klaagde Trump onder meer over Amazon-topman Jeff Bezos, die de Washington Post bezit. Hij opperde verder om te laten kijken naar licenties van media die slecht over hem berichtten en zinspeelde op manipulatie van het nieuws door Google. Ook werd nieuwszender CNN onderdeel van fusieplannen tussen Time Warner en AT&T. Die zender zou moeten worden afgestoten, voor er goedkeuring zou komen.

Sommige journalisten of redacties in het vizier van de president hebben doodsbedreigingen ontvangen. “Het staat presidenten vrij om de pers belachelijk te maken, te prikkelen, te ontlopen of te vernederen, maar niet om overheidsmacht in te zetten om de pers te smoren”“, schrijven de organisaties over hun aangekondigde juridische stappen. Meer bij Politico

Bekijk meer van

Trump PEN America Donald Trump

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.