— donderdag 6 september 2018, 09:22 | 0 reacties, praat mee

New York Times publiceert anoniem opiniestuk over Trump ‘verzetsbeweging’

EPA

De New York Times heeft gisteren een anoniem opiniestuk gepubliceerd, geschreven door wat de krant omschrijft als "een hoge ambtenaar" in het Witte Huis. In het stuk bezweert de ambtenaar dat er binnen de Trump-regering mensen hard werken om Amerika voor de grootste schade van een ongeleide president te behoeden.

“We menen dat dit essay anoniem publiceren de enige manier is om een belangrijk perspectief aan onze lezers te kunnen bieden”, aldus de New York Times in een korte introductie bij het stuk, getiteld I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration.

Anonieme opiniestukken zijn zeldzaam maar niet uitgesloten: meestal gaat het om stukken waarbij de auteur ernstig bedreigd wordt (of zal worden). In alle gevallen - ook deze - is de auteur wel bij de redactie bekend.

De reactie vanuit het Witte Huis is voorspelbaar: Trump is woedend over de anonieme publicatie. Hij betwijfelt of de ‘ruggengraatloze’ ambtenaar überhaupt bestaat. En als dat zo is, moet de krant “hem of haar gezien de staatsveiligheid direct overdragen aan de regering!”

In een andere tweet stelt Trump dat het stuk enkel het bewijs is dat zijn belofte ‘het moeras droog te leggen’ werkt.

In het opiniestuk stelt de auteur dat hij/zij en ‘gelijkgestemden’ actief schadelijk beleid tegenwerken. Dat komt overeen met signalen die journalist Bob Woodward optekende in zijn nieuwe boek ‘Fear’, waarbij stafleden bekennen bepaalde documenten simpelweg van Trumps bureau te halen, zodat hij er zijn handtekening niet onder kan zetten. Volgens de mensen die Woodward sprak, mist Trump die papieren meestal niet.

Critici van de Trump-regering zijn niet onverdeeld positief over de onthulling van een verzetsbeweging binnen de muren van het Witte Huis. Wat zij als ronduit schadelijk beleid zien (belastingvoordelen, ontmanteling van milieubeleid en het gezondheidsstelsel) wordt gewoon uitgevoerd.

Anderen, ongeacht hun politieke voorkeur, zien het als gevaarlijk en ondemocratisch dat een zittende president actief wordt tegengewerkt.

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.