anner smart octo

— dinsdag 27 juni 2017, 09:33 | 1 reactie, praat mee

Drie CNN-journalisten weg na teruggetrokken Trump-artikel

Het CNN-logo voor de deur van het hoofdkantoor in Atlanta | Erik S. Lesser / EPA

Drie onderzoeksjournalisten van CNN hebben hun ontslag ingediend na een slecht onderbouwd artikel over banden tussen Rusland en president Trump, gebaseerd op slechts één anonieme bron. CNN trok het artikel op de website afgelopen weekend terug en stelde in een verklaring dat het in deze vorm nooit gepubliceerd had mogen worden.

CNN onderzoekt hoe nog hoe het reguliere productieproces kon worden omzeild: producties gaan normaal langs meerdere experts, feitencheckers en juristen. Daar was in dit geval geen sprake van. Journalist Thomas Frank, eindredacteur Eric Lichtblau en chef Lex Harris stapten allen op.

De terugtrekking is uiterst pijnlijk: de zender ligt al tijden onder vuur vanuit het Trump-kamp - niet in de laatste plaats van de president zelf - als producent van fake news.

Lichtblau maakte slechts drie maanden geleden de overstap naar CNN. In 2006 won hij voor verslaggeving bij de New York Times een Pulitzer. CNN-collega’s zijn overvallen door het vertrek van de drie, schrijft CNN-journalist Brian Stelter.

In een korte verklaring stelt Lex Harris dat gezien de blunder opstappen de enige mogelijkheid was. “Dit is een nieuwsorganisatie waar nauwkeurigheid en eerlijkheid boven alles staan. Ik vertrek, maar die principes neem ik mee.”

CNN heeft excuses aangeboden aan een van de opgevoerde mannen in het artikel, die de onomwonden excuses ‘klasse’ noemde en accepteerde.

Volgens Stelter is intern besproken dat sommige feiten in het artikel niet per se onwaar hoeven te zijn. Het artikel was “in deze vorm” niet publicatiewaardig. Dat de zender met een beter opgetuigd verhaal komt, ligt daarom voor de hand. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Trump Rusland CNN

Praat mee

1 reactie

E. van de Beek, 27 juni 2017, 14:03

Wat een grap! Een slecht onderbouwd artikel. Alsof al die andere artikelen en items van CNN over ‘de banden van Trump met Rusland’ wél goed onderbouwd zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=jdP8TiKY8dE

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.