persveilig seminar

— donderdag 26 juli 2018, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis weert journaliste bij persconferentie na ‘ongepaste vragen’

De 'West Wing' van het Witte Huis, waar sinds Trump aantrad de omgang met de pers moeizaam is | Brendan Smialowski / EPA

Persvereniging The White House Correspondents Association, CNN en andere mediabedrijven hebben geprotesteerd tegen het buitensluiten van een journalist die afgelopen woensdag kritische vragen had gesteld. CNN-journaliste Kaitlan Collins werd daarna geweerd bij een tweede persconferentie tussen Trump en bezoekend EU-topman Jean-Claude Juncker. Laatste wijziging: 26 juli 2018, 11:24

Collins had tijdens een persmoment eerder op de dag vragen gesteld over Trump en Poetin en over Trumps voormalige advocaat Michael Cohen, die uitspraken van Trump had opgenomen. Ze deed dat als pool reporter, een vertegenwoordiger van vijf televisienetwerken. Trump ging niet in op haar vragen.

Kort daarop werd Collins naar het kantoor van het adjunct-hoofd persvoorlichting gesommeerd, de recent van Fox News overgestapte Bill Shine. Daar werd haar meegedeeld dat ze zich had misdragen door ‘vragen te schreeuwen’, wat gezien de bijeenkomst ongepast zou zijn geweest. “Je zender wordt niet geweerd en jullie fotografen en producers mogen wel komen”, aldus Shine.

Collins ontkent te hebben geschreeuwd (een clip bij CNN bewijst dat anderen zo mogelijk luidruchtiger zijn) en stelt dat dit volume gangbaar is. “Het is vaak onze enige kans om de president een vraag te stellen op zo’n dag”, aldus Collins.

Volgens persvoorlichter Sarah Sanders waardeert de Trump-regering de vrije pers maar moet er respectvol met het presidentschap en gasten van het Witte Huis worden omgegaan.

Collins stelt dat het duidelijk om de aard van de vragen ging, niet om het volume waarop ze werden gesteld.

De zenders die Collins als pool reporter vertegenwoordigde en de persvereniging van het Witte Huis hebben protest aangetekend tegen de strafmaatregel. Ook Fox News heeft de stap veroordeeld: “We staan solidair met CNN voor het recht van volledige toegang voor onze journalisten en een vrije en ongeketende pers”, aldus Fox News-topman Jay Wallace.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.