Chinese autoriteiten maken het werk van correspondenten steeds moeilijker

De Chinese autoriteiten hebben in 2020 de inspanningen om correspondenten in het land op allerlei mogelijke manieren het werk moeilijk te maken en dwars te zitten drastisch opgevoerd. Zo zet de overheid correspondenten onder druk en hinderen en intimideren ze de pers, blijkt uit de jaarlijkse peiling van de Foreign Correspondents’ Club of China (FCCC).
1/ The Foreign Correspondents’ Club of China's annual media freedoms report is out today: Track, Trace, Expel: Reporting on China Amid a Pandemic.
— Foreign Correspondents' Club of China (@fccchina) March 1, 2021
For the 3rd straight year, not a single foreign correspondent said reporting conditions improved in China. https://t.co/niZWNapDa1
De FCCC is een belangenorganisatie voor buitenlandse journalisten in China. Het rapport is gebaseerd op een enquête die in december 2020 werd ingevuld door 150 correspondenten uit dertig landen.
Zo werden bijvoorbeeld achttien correspondenten van Amerikaanse media het land uitgezet. De Wall Street Journal begon 2020 met vijftien reporters in China en had er op het einde van het jaar nog vier. Dat was wel een reactie op een besluit van de VS om werkvergunningen van tientallen Chinese journalisten ongeldig te verklaren. En twee Australische correspondenten kregen een uitreisverbod opgelegd. Ook werden er visumbeperkingen gemeld, aldus de FCCC. China-correspondent Anouk Eigenraam vertelde vorig jaar november bij Villamedia in een persoonlijk verhaal over de moeilijke werkomstandigheden sinds de invoering van de nationale veiligheidswet.
Volgens de FCCC gebruikt de Chinese overheid de coronapandemie ook als een manier om de persvrijheid te beperken: 60 procent van alle respondenten zei extra beperkingen te hebben ervaren die hun verslaggeving bemoeilijkte. Dat gebeurt via surveillancesystemen, maar ook door journalisten herhaaldelijk te testen op corona. Meer bij de NOS / de Volkskrant
Lees ook:
Australische journalist in China vast voor spionage (8 februari 2021)
China blokkeert NOS-apps en nieuwssites (1 februari 2021)
2020: recordaantal journalisten in de cel (15 december 2020)
China eist bedrijfsinformatie van zes Amerikaanse media (27 oktober 2020)
Australische journalist vertelt voor het eerst over intimidatie door Chinese autoriteiten (22 september 2020)
China weigert verlenging perskaarten van vijf journalisten (7 september 2020)
Amerikaanse kranten doen beroep op China om hun verslaggevers niet uit te zetten (24 maart 2020)
Praat mee