— dinsdag 24 maart 2020, 15:31 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse kranten doen beroep op China om hun verslaggevers niet uit te zetten

© Wu Hong / EPA

De New York Times, de Washington Post en de Wall Street Journal hebben bij de Chinese regering gepleit om hun verslaggevers niet uit te zetten. Ze deden dat via een gezamenlijke open brief die dinsdag in de kranten is gepubliceerd.

Eerder deze maand kregen dertien journalisten van die nieuwsorganisaties het bevel China te verlaten. Dat was een reactie op het besluit van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om het aantal werkvisa voor journalisten gelieerd aan Chinese staatsmedia te beperken tot 100.

In de brief staat dat de media “bijkomende schade zijn geworden in een diplomatiek geschil tussen de Chinese en de Amerikaanse regering en dreigen de wereld op een gevaarlijk moment (de coronapandemie, red.) cruciale informatie te onthouden.” “We dringen er bij de Chinese regering sterk op aan om haar besluit om de Amerikanen die voor onze nieuwsorganisaties werken te dwingen het land te verlaten terug te draaien en, meer in het algemeen, het toenemende hardhandig optreden tegen onafhankelijke nieuwsorganisaties af te zwakken.”

Drie journalisten van The Wall Street Journal waren al uitgezet, nadat in hun krant een opiniestuk verscheen waarin een professor China de les las over de manier waarop het land omging met het coronavirus.

Lees ook:
China wijst Amerikaanse journalisten massaal uit (18 maart 2020)
Amerika beperkt visa bij Chinese media en dwingt tientallen journalisten te vertrekken (3 maart 2020)
China trekt perskaarten in na kritisch verhaal over coronavirus (19 februari 2020)

 

Bekijk meer van

Verenigde Staten China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.