— maandag 31 januari 2022, 12:19 | 0 reacties, praat mee

‘Persvrijheid in China ook in 2021 sterk verslechterd’

Schaatsers rijden proefrondjes op de olympische baan in Beijing, enkele dagen voor de officiële start van de Olympische Winterspelen. China verhult de sterk verslechterde persvrijheid in het land, stelt persvereniging FCCC.

FCCC, een belangenvereniging van buitenlandcorrespondenten in China, luidt de noodklok wat betreft werkomstandigheden voor journalisten in het land. In hun rapport over mediavrijheid over 2021 stelt de FCCC dat journalisten actief worden gevolgd, redacties onderbezet zijn door inreisverboden en regelmatig in hun werk worden gehinderd door ambtenaren en politie. Laatste wijziging: 31 januari 2022, 12:31

In maart vorig jaar wees de Foreign Correspondents’ Club of China ook op de verslechterende omstandigheden voor journalisten.

In de aanloop naar de Olympische Spelen luidde de FCCC opnieuw de noodklok, waarbij willekeur bij toewijzing van zitplaatsen, toegang tot evenementen en woedende reprimandes als ook wordt bericht over de mensenrechtensituatie in China. De Spelen beginnen op vrijdag 4 februari 2022.

Uit zorgen over potentiële surveillance mogen sporters van sportkoepel NOC*NCF geen eigen laptops of mobiele telefoons meenemen.

De in 1981 opgerichte FCCC publiceert sinds 2005 jaarlijkse verslagen over de media(on)vrijheid in China. In april vorig jaar noemde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de persvereniging een illegale organisatie. Hua Chunying zei toen dat de FCCC maar de helft van alle buitelandcorrespondenten in het land vertegenwoordigt - en dan ook nog eens vooral Westerse journalisten uit de Verenigde Staten en Europa.

“Buitenlandcorrespondenten in China mogen zich gelukkig prijzen”, vond Chunying.

In 2021 is de persvrijheid in China verder afgenomen, constateert FCCC. Niet alleen journalisten zelf worden geïntimideerd: een kwart van bronnen zegt nadien meerdere keren door politie te zijn ondervraagd of lastiggevallen.

Ruim de helft van opgevoerde journalisten (52 procent) zegt in de bewegingsvrijheid te zijn beperkt of ergens te zijn weggestuurd met een verwijzing naar gezondheidsmaatregelen, zelfs als dat onder geldende richtlijnen onnodig was. In 12 procent van de gevallen was er zelfs sprake van fysieke dwang.

Sjoerd den Daas (NOS) zegt in het rapport Locked Down or Kicked Out regelmatig te worden gehinderd. Soms door dorpsbewoners met bamboestokken, soms door onbekenden.

Een handvol journalisten is uit China vertrokken vanwege intimidaties of dreiging met rechtszaken. In maart vorig jaar vertrok BBC-correspondent John Sudworth halsoverkop naar Taiwan, toen bleek dat hij dreigde te worden aangeklaagd voor een reportage over mensenrechtenschendingen in de autonome regio Xinjiang.

Sommige redacties lukt het niet om nieuwe collega’s te laten invliegen, klagen ze tegenover FCCC. Een anoniem opgevoerde redactiechef zegt dat na een jaar proberen ze in 2021 het simpelweg hebben opgegeven. Een verslaggever voor een Brits medium zegt dat er al twee jaar op een visum voor collega’s wordt gewacht.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen visums te kunnen verstrekken aan inwoners van een land waar het corona vrij rondwaart. Verder melden correspondenten trage procedures voor het vernieuwen van accreditatie, waarbij ze bovendien soms voor langere tijd hun paspoort kwijt zijn. Meer bij Foreign Correspondents’ Club of China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.