persveilig seminar

— dinsdag 22 september 2020, 16:03 | 0 reacties, praat mee

Australische journalist vertelt voor het eerst over intimidatie door Chinese autoriteiten

© Wu Hong / EPA

Een journalist van de Australische omroep ABC heeft zijn stilzwijgen verbroken over hoe hij en zijn gezin in 2018 zijn geïntimideerd door de Chinese autoriteiten vanwege vermeende overtreding van de visumregels. Matthew Carney vertelde niet eerder over de gebeurtenissen die uiteindelijk leidde tot hun vertrek, omdat hij de activiteiten van ABC in China en collega's niet in gevaar wilde brengen.

Maar dat veranderde allemaal toen ABC-collega Bill Birtles en Mike Smith van de Australian Financial Review deze maand het land ontvluchtten, schrijft Carney bij ABC News. “Mijn verhaal - dat zich twee jaar eerder afspeelde - suggereert dat hun acties tegen buitenlandse journalisten meer inhoudt dan alleen strafrechtelijke represailles, zoals de Chinezen het willen laten lijken.”

De Chinese staatsveiligheidsdiensten probeerden Birtles en Smith te ondervragen in verband met de Australische tv-presentator Cheng Lei, een andere Australische journaliste die in augustus werd vastgehouden vanwege wat China beschrijft als een kwestie van nationale veiligheid. Na de controverse over het vertrek van Birtles en Smith maakte Peking bekend dat de Australische autoriteiten in juni van dit jaar nog eens vier Chinese journalisten in Australië hadden ondervraagd als onderdeel van een steeds groter wordend onderzoek naar vermeende buitenlandse inmenging - acties die volgens de Chinese regering de hypocrisie van Australië aan het licht brachten.

In het artikel schrijft Carney dat hij in 2018 te maken heeft gehad met “meer dan drie maanden van intimidatie totdat mijn familie en ik effectief werden gedwongen China te verlaten”. Zo dreigden de Chinese autoriteiten zijn dochter vast te zetten en hebben ze uiteindelijk een gedwongen bekentenis afgelegd. Carney en zijn vrouw wilden niet het risico lopen dat hun dochter bij hen werd weggehaald.

Hoewel ze uiteindelijk een visumverlenging kregen van twee maanden, in plaats van het gevraagde jaar, vertrokken ze snel uit China op advies van een advocaat nadat hij een klacht wegens laster had ontvangen van een Chinese vrouw die deel uitmaakte van een programma dat hij had gemaakt over het Chinese sociale kredietsysteem.

Lees ook:
Australië haalt halsoverkop laatste twee journalisten weg uit China (8 september 2020)
Australische journalist gearresteerd in China (1 september 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.