— dinsdag 15 december 2020, 11:10 | 0 reacties, praat mee

2020: recordaantal journalisten in de cel

© Sydney Seshibedi / Reuters

UPDATE Dit jaar is een recordaantal journalisten gevangen gezet vanwege hun journalistieke activiteiten, blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Op 1 december stond de teller op 274 journalisten, het hoogste aantal sinds de persvrijheidsorganisatie begin jaren negentig gegevens begon te verzamelen. Laatste wijziging: 16 december 2020, 08:48

Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat er met minstens 250 journalisten in de gevangenis zitten. China, Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië zijn de landen waar de meeste journalisten gevangen zitten, aldus CPJ.

“Het is schokkend en afschuwelijk dat een recordaantal journalisten wordt opgesloten te midden van een wereldwijde pandemie”, zei CPJ-directeur Joel Simon. “Deze golf van repressie is een vorm van censuur die de informatiestroom verstoort en de ‘infodemie’ voedt. Nu COVID 19 door gevangenissen raast, brengt het ook de levens van journalisten in gevaar.”

Volgens CPJ probeerden autoritaire leiders te midden van de pandemie ook verhalen te sturen en te beheersen door journalisten te arresteren. Daarnaast vertraagden ze rechtszaken, werden bezoekers beperkingen opgelegd en negeerden ze het verhoogde gezondheidsrisico in de gevangenis. Tenminste twee journalisten stierven nadat ze COVID-19 in hechtenis hadden opgelopen. CPJ documenteerde meer dan 200 schendingen van de persvrijheid met betrekking tot COVID-19 en lanceerde de #FreeThePress-campagne om wereldleiders op te roepen alle gevangengenomen journalisten vrij te laten.

Protesten en politieke spanningen waren volgens CPJ “een katalysator” voor veel arrestaties. Twee landen met een aanzienlijke toename van het aantal gevangengenomen journalisten waren Ethiopië, waar politieke onrust is omgeslagen naar een gewapend conflict, en Wit-Rusland, waar journalisten werden vastgehouden terwijl ze verslag deden van protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko.

Hoewel er in de Verenigde Staten geen journalisten in de gevangenis zaten ten tijde van de CPJ-telling, werden er in 2020 wel een ongekend aantal van 110 journalisten gearresteerd of aangeklaagd. Velen deden verslag van demonstraties tegen politiegeweld. Volgens de Amerikaanse Press Freedom Tracker lopen er nog steeds rechtszaken tegen zeker twaalf journalisten.

Autoritaire regimes gebruiken de harde nepnieuws-retoriek van president Donald Trump om hun acties te rechtvaardigen en journalisten in hun eigen land hard aan te pakken. Wereldwijd zijn 34 journalisten veroordeeld wegens ‘fake news’, vergeleken met 31 vorig jaar. CPJ noemt het recordaantal journalisten dat over de hele wereld gevangen zit “de erfenis” van president Trump op het gebied van persvrijheid.

UPDATE Reporters sans Frontières (RSF) is ook met hun jaarlijkse lijst van gevangen journalisten gekomen. De persvrijheidsorganisatie turfde dit jaar 387 journalisten in de cel. Vorig jaar was dat 389. Volgens RSF zijn China, Egypte, Saudi-Arabië, Vietnam en Syrië de landen waar de meeste journalisten gevangen zitten. Het verschil in cijfers komt onder andere doordat de organisaties vaak andere criteria hanteren.

 

Bekijk meer van

CPJ corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.