— dinsdag 27 oktober 2020, 08:59 | 0 reacties, praat mee

China eist bedrijfsinformatie van zes Amerikaanse media

© Wu Hong / EPA

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken geeft zes Amerikaanse mediabedrijven een week de tijd om een overzicht te geven van hun werkzaamheden in China. Daarmee reageren de Chinese autoriteiten op de beperkingen die zes Chinese mediabedrijven in de Verenigde Staten woensdag opgelegd hebben gekregen.

De maatregelen gelden voor American Broadcasting Corporation (ABC), The Los Angeles Times, Newsweek, Feature Story News, The Bureau of National Affairs en Minnesota Public Radio. De Chinese regering wil onder andere informatie ontvangen over het personeel en de financiën van de bedrijven.

Sinds februari zijn beide landen in een strijd verwikkeld waar journalisten de dupe van zijn. Het begon nadat een Chinese professor in een opiniestuk in The Wall Street Journal kritiek uitte op het beleid van China met betrekking tot het coronavirus. De Chinese regering besloot daarop de perskaarten in te trekken van journalisten van The Wall Street Journal. Daarop besloot de VS het aantal visa voor Chinese journalisten in Amerika te verminderen en verschillende Chinese mediabedrijven aan te merken als ‘organisaties in dienst van een buitenlandse overheid’. Voor zulke organisaties gelden andere visumregels. Met als gevolg dat China nog meer accreditaties van Amerikaanse journalisten introk en journalisten het land moesten verlaten.

“China dringt er bij de Verenigde Staten op aan ... een einde te maken aan de politieke onderdrukking en willekeurige beperkingen voor Chinese mediaorganisaties. Mocht het ervoor kiezen om verder op de verkeerde weg te gaan, dan kan het meer tegenmaatregelen van China verwachten,” aldus woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Zhao Lijian. Meer bij Reuters / Reformatorisch Dagblad

Bekijk meer van

VS Verenigde Staten China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.