PersVeilig

— donderdag 21 januari 2021, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Biden dwingt omstreden USAGM-topman te vertrekken

USAGM-topman Pack noemde zijn gedwongen vertrek een partijdig besluit | USAGM

Topman Michael Pack van het US Agency for Global Media (USAGM), de organisatie waar meerdere Amerikaanse publieke (wereld)omroepen onder vallen, is weg. President Biden vroeg Pack om op te stappen, na zeven maanden van ongekende onrust. Laatste wijziging: 21 januari 2021, 08:50

Pack voerde bij zijn aantreden afgelopen zomer direct ontslagrondes door, benoemde Trump-gezinde directieleden en bemoeide zich actief met inhoud en individuele werknemers, als die kritisch over Trump-beleid waren.

Nog vorige week werd een Witte Huis-correspondent van Voice of America gestraft voor een ‘brutale vraag’ aan voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die voorspelde, ook nadat de verkiezingsuitslag bekend was, “een soepele overgang naar een tweede termijn voor Trump”.

Journalisten van Voice of America eisten zijn vertrek.

Pack noemt in een afscheidsbrief zijn gedwongen vertrek “een partijdig besluit” terwijl hij enkel de missie van organisatie voor ogen had. “Ik had geen politieke agenda toen ik bij USAGM aantrad, en ik heb er nog steeds geen”, aldus Pack.

De gewezen topman weigerde tot het laatste moment om mee te werken aan de machtswisseling. Pack werd in november vorig jaar door een federale rechter berispt voor zijn bemoeienis met interne redactionele processen bij aangesloten omroepen.

Rechter Beryl Howell schreef toen dat Pack en zijn team “routinematig strafmaatregelen nemen tegen USAGM- en aangesloten omroepwerknemers die in hun ogen onvoldoende loyaal zijn aan president Trump.”

Biden heeft het Voice of America-nieuwschef Kelu Chao als interim-directeur aangesteld.

De juridische problemen voor Pack zijn met zijn vertrek nog niet voorbij: er loopt nog een zaak tegen ontslagen en het wegsluizen van 20 miljoen dollar aan het zogeheten Open Technology Fund, onder meer verantwoordelijk voor het Tor-netwerk. Dat geld was al door het Congres toegezegd.

Een dinsdag aangebrachte rechtszaak kijkt naar miljoenen die Pack uitgaf om dossiers te laten aanleggen van mensen die hij wilde laten ontslaan. USAGM huurde een advocatenkantoor in om, voor 500 dollar per uur, onderzoek te doen. Er zou 2 miljoen dollar aan belastingeld aan deze dossiers zijn uitgegeven, aldus een klokkenluider.

Michael Pack, die geen bestuurlijke ervaring had maar een filmbedrijf runde, wordt in een andere rechtszaak beschuldigd van het wegsluizen van 4 miljoen dollar naar zijn eigen bedrijf, via een non-profit waar hij ook directeur was. Meer bij NPRWashington Post

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.