— maandag 23 november 2020, 11:10 | 0 reacties, praat mee

Federale rechter geeft Amerikaanse wereldomroep-topman flinke reprimande

USAGM-topman Michael Pack bemoeide zich actief met nieuwsvoorziening en strafte journalisten die in zijn ogen onvoldoende loyaal zijn aan president Trump | USAGM

Een Amerikaanse federale rechter heeft topman Michael Pack van het US Agency for Global Media (USAGM) een stevige uitbrander gegeven over zijn bemoeienis met redactionele onafhankelijkheid bij aangesloten omroepen. Pack en zijn ondergeschikten moeten werknemers die in hun ogen onvoldoende loyaal over Trump berichten met rust laten. Onder USAGM vallen Amerikaanse publieke (wereld)omroepen. Laatste wijziging: 23 november 2020, 11:17

Rechter Beryl Howell stelt in het oordeel [.pdf] dat Pack en zijn team “routinematig strafmaatregelen nemen tegen USAGM- en aangesloten omroepwerknemers die in hun ogen onvoldoende loyaal zijn aan president Trump”.

De strafmaatregelen die Howell benoemt omvatten onder meer ontslag, disciplinaire maatregelen, demotie en onderzoek tegen diverse individuele werknemers en journalisten. In oktober lekte uit dat Packs team een geheim dossier had aangelegd van een Witte Huis-correspondent van Voice of America.

De ontslagen waren volgens de rechter ook politiek gemotiveerd. Howell wijst er verder op dat Pack en zijn team geen enkele noemenswaardige journalistieke of omroepervaring hebben. Packs pogingen USAGM-redacties te beïnvloeden is volgens de rechter “een schending van tachtig jaar journalistieke autonomie, vastgelegd in de wet”.

Sinds zijn omstreden benoeming door Trump heeft Michael Pack massa-ontslagen in de top doorgevoerd,  bemoeide hij zich met redactionele inhoud bij aangesloten media en dacht hij hardop over kansen voor spionage die de wereldomroepen zouden bieden, tot woede van journalisten bij de organisaties.

Vorige maand werd Pack ook al door een rechter teruggefloten, toen hij bijna 20 miljoen dollar aan reeds toegezegde fondsen weghaalde bij het Open Technology Fund (OTF) in zijn departement. OTF is onder meer verantwoordelijk voor het Tor-netwerk, waarmee mensen in repressieve regimes internetblokkades kunnen ontlopen en anoniem het internet op kunnen. Meer bij CNN

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.