— vrijdag 10 juli 2020, 14:43 | 0 reacties, praat mee

‘Visa voor buitenlandse journalisten bij Voice of America worden niet verlengd’

Michael Pack tijdens zijn nominatieverhoor in 2019 - © Voice of America

Van tientallen buitenlanders die als journalist in de Verenigde Staten werken voor de publieke zender Voice of America (VOA), zal hun visa niet verlengd worden zodra ze verlopen. Dat meldt de publieke zender NPR op basis van anonieme bronnen die met de kwestie te maken hebben.

Die (oud)medewerkers zeggen dat Michael Pack, de nieuwe topman van het US Agency for Global Media (USAGM), een overheidsinstantie met als doel om wereldwijd vrijheid en democratie te promoten en waar meerdere Amerikaanse publieke (wereld)omroepen onder vallen, heeft aangegeven dat hij de visumverlengingen niet zal goedkeuren. Voice of America is er ook onderdeel van, meldt NPR.

Pack werd in juni aangesteld door de Trump-regering. Er ontstond meteen ophef omdat hij enkele uren na zijn benoeming ontslagen doorvoerde bij verschillende omroepen en raden van bestuur ontmantelde. Voice of America meldde toen dat Pack de ontslagen niet verder had onderbouwd, enkel dat hij in zijn recht stond de organisatie nieuw in te richten. De wijzigingen worden door critici gezien als een eerste stap in een transformatie tot een uitgesproken pro-Trump netwerk.

De buitenlandse journalisten die door het visumbesluit worden getroffen, worden gewaardeerd om hun taalvaardigheid, die cruciaal is voor de missie van VOA als internationale omroep die nieuws brengt in landen die geen vrije pers hebben. Een VOA-journalist, die niet met naam wilde worden genoemd uit angst voor vergeldingsacties, zei dat dit zou kunnen leiden tot het vertrek van meer dan 100 personeelsleden.

Het besluit is in overeenstemming met het algemene beleid van de Trump-regering om te proberen de werkvisa voor de VS te beperken uit bezorgdheid dat ze banen wegnemen van Amerikanen.

Het is niet duidelijk of dit nu ook gaat gebeuren bij andere omroepen die onder USAGM vallen. Een woordvoerder van het bureau reageerde niet op verzoeken om commentaar, meldt NPR.

Lees ook:
Vrees voor onafhankelijkheid Amerikaanse publieke omroepen na ontslagrondes (18 juni 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.