word studentlid

— maandag 7 september 2020, 11:03 | 0 reacties, praat mee

‘Topman departement voor Amerikaanse publieke omroep bemoeide zich met redactionele inhoud’

‘Topman departement voor Amerikaanse publieke omroep bemoeide zich met redactionele inhoud’
Journalisten van Voice of America zeggen dat topman Michael Pack de scheidingsmuur tussen management en redactie doorbreekt | AP

Michael Pack, hoofd van de US Agency for Global Media (USAGM), waar Amerikaanse publieke (wereld)omroepen onder vallen, heeft zich meerdere keren bemoeid met de journalistiek onafhankelijkheid van de organisaties, meldt omroep NPR. Laatste wijziging: 7 september 2020, 12:10

Minsten twee verhalen werden van de Voice of America-website verwijderd en journalisten zeggen veel meer interne weerstand te ondervinden. Een video-verslag in Urdu over een handreiking door presidentskandidaat Biden naar Amerikaanse moslims werd onderworpen aan een formeel onderzoek, nadat Pack het een vorm van verkiezingspropaganda had genoemd.

NPR noemt het onwaarschijnlijk dat veel Amerikanen de video hebben gezien, gezien de brontaal. Volgens de omroep is het wel een duidelijk voorbeeld waarbij de strikte scheiding tussen redactie en uitgever is geschonden.

Toen Pack aantrad begon hij in juni met ontslagrondes. Pack noemde eind augustus de omroepen binnen zijn USAGM een prima doelwit voor buitenlandse spionage, wat tot woedende reacties leidde bij werknemers.

“We zijn geen inlichtingendienst. We zijn een organisatie vol journalisten die hun verhalen najagen, zoals iedereen”, aldus een brandbrief.

Een andere Trump-benoeming, die van Louis DeJoy, bij de U.S. Postal Service, blijkt mogelijk illegaal campagnedonaties te hebben gedaan, door werknemers van zijn toenmalige distributiebedrijf te vragen (en volgens sommigen te dwingen) aan de Republikeinse Partij te doneren. Die gemaakte kosten werden later via bonussen weer verrekend.

Op deze manier donaties verhullen is tegen de wet. De Washington Post bericht dat minstens vijf mensen verklaren door DeJoy of managers onder druk te zijn gezet om mee te werken aan deze constructie. Later uitgekeerde bonussen waren van zo’n omvang dat alle gemaakte kosten rond donaties (belastingen en administratieve kosten) werden gedekt.

Afgelopen augustus werd DeJoy tijdens een verhoor door een overheidstoezichtscommissie gevraagd naar de bonussen. DeJoy reageerde geprikkeld en zei dat hij wel weet hoe legale campagnecontributies werken.

Door de coronacrisis zal er dit jaar in de Verenigde Staten meer per post worden gestemd. DeJoy voerde reorganisaties en bezuinigingen door, volgens critici bedoeld om stemmen-per-post te ondermijnen. Trump noemt de praktijk een recept voor gegarandeerde fraude, maar stemde zelf meerdere keren per post.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.