— maandag 21 december 2020, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Topman USAGM blijft op ramkoers ondanks naderende machtswisseling

USAGM-topman Michael Pack zet met nog enkele weken te gaan omstreden beleid en benoemingen door | USAGM

Ondanks een aanstaande presidentiële wisseling van de wacht in de Verenigde Staten zet topman Michael Pack van het US Agency for Global Media (USAGM) omstreden plannen voor aangesloten wereldomroepen door. Met de komst van president Biden zal er ook een ideële verandering plaatsvinden, maar Packs wijzigingen en benoemingen zijn niet zomaar terug te draaien. Laatste wijziging: 21 december 2020, 15:32

De door Trump voorgedragen Pack, die na een slepende benoemingsprocedure afgelopen zomer begon, voerde direct massa-ontslagen door en bemoeide zich in de maanden daarna actief met journalistieke inhoud. Een Amerikaanse federale rechter gaf Pack in november een stevige reprimande vanwege deze bemoeienis.

Pack werd het verboden om mensen te ontslaan bij organisaties waar hij wijzigingen wil doorvoeren, maar waarover nog juridische procedures lopen. Een van die organisaties is het Open Technology Fund (OTF), dat onder meer verantwoordelijk is voor het Tor-netwerk, waarmee mensen in repressieve regimes internetblokkades kunnen ontlopen en anoniem het internet op kunnen.

Pack stuurde de raad van bestuur van OTF naar huis en sluisde 20 miljoen dollar aan financiering weg. De bestuursleden van OTF stapten naar de rechter. Zij mogen niet ontslagen worden zolang een herziening rond het OTF-besluit niet is afgerond.

Pack heeft begin deze maand nog een Trump-aanhanger benoemd als directeur van wereldomroep Voice of America. Robert Reilly stelt dat de omroep zich vooral moet bezighouden met het promoten van Amerikaans beleid, niet met het leveren van nieuws aan een wereldwijd publiek. “Dit ondanks het handvest van de omroep, waar dit in beschreven staat”, constateert de Washington Post.

Pack benoemde verder een voormalig Breitbart-journalist als directeur bij de Office of Cuba Broadcasting, dat zich vanuit Miami specifiek op nieuws voor Cubanan richt. In zijn werk stelde deze Jeffrey Scott Shapiro dat oud-president Obama “Amerika haat”.

Een voormalige werknemer van Voice of America die in het verleden een blog runde waarin hij klaagde dat de wereldomroep te liberaal en te weinig conservatief berichtte, is door Pack benoemd tot directeur van wereldomroepzenders Radio Free Europe / Radio Liberty.

De Washington Post becijferde dat Pack in tien dagen tijd bestuursleden bij drie van de vijf organisaties onder USAGM heeft vervangen. Het transitieteam van Biden heeft Pack benaderd, maar de USAGM-topman weigert samen te werken.

Biden heeft al aangekondigd dat hij Pack wil vervangen. Diens periode aan het hoofd van USAGM zal bovendien worden geëvalueerd, aldus de president-elect.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.