banner festival 23

— dinsdag 19 januari 2021, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Journalisten van Amerikaanse omroep VOA eisen vertrek van directeur en adjunct-directeur

© Joe Raedle / AFP

Een groep journalisten die werken bij de Amerikaanse wereldomroep Voice of America (VOA) willen dat VOA-directeur Robert Reilly en adjunct-directeur Elizabeth Robbins opstappen. Ze zouden de journalistieke code van de organisatie hebben "geschonden" doordat ze VOA gebruikten om "een propaganda-evenement" voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te organiseren.

De groep, volgens The Guardian bestaande uit zo’n twaalf VOA-journalisten, noemt het in een brief kwalijk dat Patsy Widakuswara, een correspondent voor het Witte Huis in dienst bij VOA, ander werk kreeg toebedeeld nadat ze de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had gevraagd of hij spijt had van een uitspraak over de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Reilly en Robins waren over die vraag niet te spreken. Reilly zei toen dat Widakuswara zich ‘duidelijk niet weet te gedragen’. Volgens de briefschrijvers eiste de adjunct-directeur een paar uur na de botsing met de correspondent dat ze zou vertrekken.

De journalisten kiezen partij voor Widakuswara en stellen dat het het verwijderen van Widakuswara een gevaarlijke boodschap afgeeft voor VOA-journalisten: “Stel kritische vragen over deze regering en wordt gestraft”. Volgens de journalisten ligt de schuld niet alleen bij de directeur en de adjunct-directeur. “Als journalisten, vertrouwen we op onze leidinggevenden om de integriteit van VOA te beschermen. Hoewel velen een poging hebben gedaan om onze journalistiek te beschermen, hebben sommige helaas geholpen een breuk in onze defensie en onze professionele standaarden te bezorgen. 

Het is al langere tijd onrustig bij de Amerikaanse wereldomroep. USAGM, het departement waar meerdere Amerikaanse publieke (wereld)omroepen onder vallen, staat onder leiding van een directeur die zich sinds zijn aanstelling vorig jaar juni meerdere keren met redactionele inhoud bemoeide en Trump-aanhangers op sleutelposities benoemde. Robins, de adjunct-directeur van VOA zou volgens de briefschrijvers ook zo iemand zijn. Tot een maand geleden werkte ze voor Mike Pompeo. Meer bij The Guardian

Lees ook:
Amerikaanse omroep VOA straft Witte Huis-correspondent na vraag aan BuZa-minister Pompeo (13 januari 2021)
‘Topman departement voor Amerikaanse publieke omroep bemoeide zich met redactionele inhoud’ (7 september 2020)
Vrees voor onafhankelijkheid Amerikaanse publieke omroepen na ontslagrondes (18 juni 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.