Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 10 juli 2018, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Zware celstraffen voor Zaman-journalisten in Turkije

© Pixabay

Zes journalisten van de opgeheven Turkse krant Zaman zijn afgelopen vrijdag door de rechtbank in Istanbul veroordeeld tot zware celstraffen, variërend van acht tot ruim tien jaar. Ze zijn veroordeeld wegens lidmaatschap van een gewapende groepering. Voor allen verviel de aanklacht dat ze ‘pogingen de rechtsstaat omver te werpen’ hadden ondernomen. Daarvoor hadden ze levenslang kunnen krijgen. Vijf journalisten werden vrijgesproken. Laatste wijziging: 10 juli 2018, 09:47

Zaman kwam in 2016 onder staatstoezicht te staan na vermeende banden met de in ballingschap levende geestelijk leider Fetullah Gülen, die volgens Turkije achter de vermeende coup van 2016 zit. De krant stond kritisch tegenover de regering-Erdoğan.

Journalisten Ali Bulaç, Sahin Alpay en Ahmet Turan Alkan kregen acht jaar en negen maanden cel opgelegd, Mümtaz’er Türköne en Mustafa Ünal kregen tot tien jaar en zes maanden. Ibrahim Karayegen werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Journalisten Ihsan Dagi, Lale Sariibrahimoglu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural en Orhan Kemal Cengiz werden vrijgesproken.

“De uitspraken van vandaag tegen de Zaman-journalisten zijn een nieuw voorbeeld van het wraakzuchtige beleid van de Turkse autoriteiten tegen kritische media,” aldus Gulnoza Said van CPJ Turkije. “We roepen Turkije op om de aanklacht te laten vallen en een einde te maken aan het systematische gebruik van antiterreurwetten om journalisten te vervolgen.”

In Turkije zaten in december vorig jaar 73 journalisten gevangen, meer dan in enig ander land ter wereld. Meer bij CPJ / Amnesty

Lees ook:
Drie Zaman-journalisten in Turkije voorlopig vrijgelaten (14 mei 2018)
Recordjaar 2017: wereldwijd 262 journalisten in de cel (13 december 2017)
Turkse regering neemt dagblad Zaman over (4 maart 2016)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.