website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Zware celstraffen voor Zaman-journalisten in Turkije

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in gevangenschap op dinsdag 10 juli 2018, 09:25

© Pixabay

Nieuws Zes journalisten van de opgeheven Turkse krant Zaman zijn afgelopen vrijdag door de rechtbank in Istanbul veroordeeld tot zware celstraffen, variërend van acht tot ruim tien jaar. Ze zijn veroordeeld wegens lidmaatschap van een gewapende groepering. Voor allen verviel de aanklacht dat ze ‘pogingen de rechtsstaat omver te werpen’ hadden ondernomen. Daarvoor hadden ze levenslang kunnen krijgen. Vijf journalisten werden vrijgesproken.

Zaman kwam in 2016 onder staatstoezicht te staan na vermeende banden met de in ballingschap levende geestelijk leider Fetullah Gülen, die volgens Turkije achter de vermeende coup van 2016 zit. De krant stond kritisch tegenover de regering-Erdoğan.

Journalisten Ali Bulaç, Sahin Alpay en Ahmet Turan Alkan kregen acht jaar en negen maanden cel opgelegd, Mümtaz’er Türköne en Mustafa Ünal kregen tot tien jaar en zes maanden. Ibrahim Karayegen werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Journalisten Ihsan Dagi, Lale Sariibrahimoglu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural en Orhan Kemal Cengiz werden vrijgesproken.

“De uitspraken van vandaag tegen de Zaman-journalisten zijn een nieuw voorbeeld van het wraakzuchtige beleid van de Turkse autoriteiten tegen kritische media,” aldus Gulnoza Said van CPJ Turkije. “We roepen Turkije op om de aanklacht te laten vallen en een einde te maken aan het systematische gebruik van antiterreurwetten om journalisten te vervolgen.”

In Turkije zaten in december vorig jaar 73 journalisten gevangen, meer dan in enig ander land ter wereld. Meer bij CPJ / Amnesty

Lees ook:
Drie Zaman-journalisten in Turkije voorlopig vrijgelaten (14 mei 2018)
Recordjaar 2017: wereldwijd 262 journalisten in de cel (13 december 2017)
Turkse regering neemt dagblad Zaman over (4 maart 2016)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.