Turkse regering neemt dagblad Zaman over

UPDATE Een rechtbank in Istanbul heeft vrijdag een bewindvoerder aangewezen die voor meer controle op de Turkse krant Zaman moet zorgen, dat meldt Zaman Vandaag op basis van het staatspersbureau Anadolu Ajansi. De Turkse krant is een van de laatste overgebleven kritische mediabronnen in Turkije.
De hoofdredacteur van Today’s Zaman, Sevgi Akarcesme, heeft het nieuws via Twitter bevestigd.
It's official. Zaman media group is seized! But we are still preparing our last FREE newspaper! #ZamanSusturulamaz pic.twitter.com/4YAcr1CLmH
— Sevgi Akarcesme (@SevgiAkarcesme) 4 maart 2016
De krant heeft nog snel een vrije krant uitgebracht met een zwarte voorpagina en de tekst: Beschamende dag voor persvrijheid in Turkije.
Front page of last free @todayszamancom before it is seized by the government in Turkey #ZamanSusturulamaz pic.twitter.com/cT2kCOyfv3
— Sevgi Akarcesme (@SevgiAkarcesme) 4 maart 2016
De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad.
Na de uitspraak gingen werknemers en sympathisanten naar het hoofdkantoor van de krant om te demonstreren.
Zusterpublicatie Today’s Zaman schrijft in een redactioneel zich ernstig zorgen te maken en noteert diverse aanvallen op de persvrijheid in Turkije, niet alleen op Zaman. Journalisten zouden tegenwoordig vaker in de rechtbank terechtstaan dan dat ze op de redactie zijn.
Zaman ligt al langer onder vuur. Vorig jaar nog werd de hoofdredacteur opgepakt vanwege kritische Twitter-berichten over de Turkse president Erdogan.
Persvrijheid staat al lang onder druk in Turkije, maar afgelopen jaar, een verkiezingsjaar waarbij huidig president Recep Tayyip Erdogan won, was wel een opvallend zwaar jaar. Eerder al liet Tarik Toros, hoofdredacteur van het tv-station Bugün, dat inmiddels ook onder overheidstoezicht staat, weten dat Turkse media niet eerder zo hard zijn aangepakt.
Ook oppositiepartij Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) stelde dat er in 2015 onder politieke druk 774 journalisten zijn ontslagen en 156 arrestaties werden verricht. Minstens 32 journalisten zitten nu nog vast. Verder werden 238 rechtszaken begonnen tegen journalisten en zijn 200 mediabedrijven onderwerp van juridisch onderzoek.
Internationaal wordt er woedend gereageerd op de dreigende overname van Zaman. Diverse organisaties spreken er schande van.
Praat mee