Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 4 maart 2016, 15:20 | 0 reacties, praat mee

Turkse regering neemt dagblad Zaman over

Sedat Suna / EPA

UPDATE Een rechtbank in Istanbul heeft vrijdag een bewindvoerder aangewezen die voor meer controle op de Turkse krant Zaman moet zorgen, dat meldt Zaman Vandaag op basis van het staatspersbureau Anadolu Ajansi. De Turkse krant is een van de laatste overgebleven kritische mediabronnen in Turkije. Laatste wijziging: 7 maart 2016, 08:31

De hoofdredacteur van Today’s Zaman, Sevgi Akarcesme, heeft het nieuws via Twitter bevestigd.

De krant heeft nog snel een vrije krant uitgebracht met een zwarte voorpagina en de tekst: Beschamende dag voor persvrijheid in Turkije.

De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad.

Na de uitspraak gingen werknemers en sympathisanten naar het hoofdkantoor van de krant om te demonstreren.

Zusterpublicatie Today’s Zaman schrijft in een redactioneel zich ernstig zorgen te maken en noteert diverse aanvallen op de persvrijheid in Turkije, niet alleen op Zaman. Journalisten zouden tegenwoordig vaker in de rechtbank terechtstaan dan dat ze op de redactie zijn.

Zaman ligt al langer onder vuur. Vorig jaar nog werd de hoofdredacteur opgepakt vanwege kritische Twitter-berichten over de Turkse president Erdogan.

Persvrijheid staat al lang onder druk in Turkije, maar afgelopen jaar, een verkiezingsjaar waarbij huidig president Recep Tayyip Erdogan won, was wel een opvallend zwaar jaar. Eerder al liet Tarik Toros, hoofdredacteur van het tv-station Bugün, dat inmiddels ook onder overheidstoezicht staat, weten dat Turkse media niet eerder zo hard zijn aangepakt.

Ook oppositiepartij Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) stelde dat er in 2015 onder politieke druk 774 journalisten zijn ontslagen en 156 arrestaties werden verricht. Minstens 32 journalisten zitten nu nog vast. Verder werden 238 rechtszaken begonnen tegen journalisten en zijn 200 mediabedrijven onderwerp van juridisch onderzoek.

Internationaal wordt er woedend gereageerd op de dreigende overname van Zaman. Diverse organisaties spreken er schande van.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.