website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Recordjaar 2017: wereldwijd 262 journalisten in de cel

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 13 december 2017, 10:32

Een kaartje toont aan waar in 2017 journalisten in de cel zijn gegooid | Committee to Protect Journalists

Een kaartje toont aan waar in 2017 journalisten in de cel zijn gegooid | Committee to Protect Journalists

Nieuws

Voor het tweede jaar op rij zit er wereldwijd een recordaantal journalisten vast. Volgens cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zaten er met ingang van december wereldwijd 262 journalisten vast. Turkije voert met 73 gevangen journalisten de zwarte lijst aan, net als vorig jaar.

Ook China en Egypte staan weer op respectievelijk positie 2 en 3. Dit drietal is samen goed voor 134 gevangen journalisten, meldt de CPJ. Dat is ruim de helft van het totaal. De meeste journalisten (194) zijn op basis van enige vorm van ‘staatsvijandige activiteiten’ gevangen gezet.

In Turkije zijn álle gevangen journalisten op basis van zulke vermeende activiteiten opgepakt, in de nasleep van de mislukte staatsgreep van juli 2016. Verslaggevers van alle signatuur lopen het gevaar om gearresteerd te worden, maar wie schrijft over politiek loopt het hoogste risico: 87 procent van de gevangen journalisten kwamen om die reden in het vizier van de autoriteiten.

Het aantal freelancers dat in de cel eindigde groeide dit jaar ook ook: 29 procent van de gevangen journalisten werkt zelfstandig. De helft van alle gevangen journalisten kampt met gezondheidsproblemen.

CPJ is teleurgesteld over het gebrek aan internationale druk op Turkije, China en Egypte waar het de massale aantallen gevangen journalisten betreft. Ook is er internationaal nauwelijks weerstand tegen Trumps constante aanvallen op vrije media. Inspiratie putten sommige regimes wel uit Trumps retoriek: 21 gevangenen zitten vast omdat ze zijn beschuldigd van het produceren van nepnieuws.

De persvrijheidsorganisatie wijst erop dat de lijst van 262 niemand bevat die is verdwenen of werd ontvoerd door non-gouvernementele groeperingen, zoals rebellengroepen. Meer bij CPJ: Imprisoned 2017

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.