PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 13 december 2017, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Recordjaar 2017: wereldwijd 262 journalisten in de cel

Een kaartje toont aan waar in 2017 journalisten in de cel zijn gegooid | Committee to Protect Journalists

Voor het tweede jaar op rij zit er wereldwijd een recordaantal journalisten vast. Volgens cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zaten er met ingang van december wereldwijd 262 journalisten vast. Turkije voert met 73 gevangen journalisten de zwarte lijst aan, net als vorig jaar. Laatste wijziging: 12 september 2018, 09:04

Ook China en Egypte staan weer op respectievelijk positie 2 en 3. Dit drietal is samen goed voor 134 gevangen journalisten, meldt de CPJ. Dat is ruim de helft van het totaal. De meeste journalisten (194) zijn op basis van enige vorm van ‘staatsvijandige activiteiten’ gevangen gezet.

In Turkije zijn álle gevangen journalisten op basis van zulke vermeende activiteiten opgepakt, in de nasleep van de mislukte staatsgreep van juli 2016. Verslaggevers van alle signatuur lopen het gevaar om gearresteerd te worden, maar wie schrijft over politiek loopt het hoogste risico: 87 procent van de gevangen journalisten kwamen om die reden in het vizier van de autoriteiten.

Het aantal freelancers dat in de cel eindigde groeide dit jaar ook ook: 29 procent van de gevangen journalisten werkt zelfstandig. De helft van alle gevangen journalisten kampt met gezondheidsproblemen.

CPJ is teleurgesteld over het gebrek aan internationale druk op Turkije, China en Egypte waar het de massale aantallen gevangen journalisten betreft. Ook is er internationaal nauwelijks weerstand tegen Trumps constante aanvallen op vrije media. Inspiratie putten sommige regimes wel uit Trumps retoriek: 21 gevangenen zitten vast omdat ze zijn beschuldigd van het produceren van nepnieuws.

De persvrijheidsorganisatie wijst erop dat de lijst van 262 niemand bevat die is verdwenen of werd ontvoerd door non-gouvernementele groeperingen, zoals rebellengroepen. Meer bij CPJ: Imprisoned 2017

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.