Niets meer over van kritische Turkse krant Zaman

Nadat vrijdag een bewindvoerder werd aangesteld voor het Turkse dagblad Zaman en onder staatstoezicht werd geplaatst is er niets meer te merken van de kritische houding van de krant ten opzichte van president Recep Tayyip Erdogan. Zondag werd ook Abdülhamit Bilici, de hoofdredacteur van Zaman, ontslagen.
Op de voorpagina van de Zaman stonden zondag twee verhalen over de president: een over zijn plannen voor een receptie tijdens Internationale Vrouwendag en een over zijn bezoek aan een brug in aanbouw over de Bosporus bij Istanbul.
Just a day after confiscation, the anti-Erdoğan #Zaman magically turns - guess what - unabashedly pro-Erdoğan. pic.twitter.com/m6cUzY564p
— Mustafa Akyol (@AkyolinEnglish) 6 maart 2016
Over de protesten van duizenden lezers voor de redactie van de krant en het ingrijpen van de oproerpolitie tegen de demonstranten vrijdag nadat het nieuws bekend werd gemaakt was niets te lezen. In het weekend schreef ook Sevgi Akarcesme, hoofdredacteur van zusterpublicatie Today’s Zaman, dat hun versie van de krant na de overname niet werd goedgekeurd. Omdat de redactie niet akkoord wilde gaan met censuur werden hun namen uit het colofon verwijderd.
This is what tomorrow's Today's Zaman will look like after our names were removed when we refused censorship! pic.twitter.com/qpRS3jDPpB
— Sevgi Akarcesme (@SevgiAkarcesme) 6 maart 2016
Verder schrijft ze dat de digitale archieven worden verwijderd.
After the brutal seizure of #zaman the new admin has been erasing the digital archives of the newspaper. Reminds me of George Orwell only!
— Sevgi Akarcesme (@SevgiAkarcesme) 6 maart 2016
De uitgever van Zaman heeft banden met de Gülen-beweging. Gülen werd eerder door Erdogan beschuldigd van verraad. Het ingrijpen komt volgens de Turkse autoriteiten voort uit een onderzoek naar ‘‘het financieren van een terroristische organisatie’’ en zou niets te maken hebben met de politieke kleur van de krant.
Sevgi Akarcesme verwijst op Twitter naar een nieuwe krant Yarina Bakis die is opgericht om de druk van de overheid te weerstaan.
Praat mee