— maandag 7 maart 2016, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Niets meer over van kritische Turkse krant Zaman

Adem Altan / AFP

Nadat vrijdag een bewindvoerder werd aangesteld voor het Turkse dagblad Zaman en onder staatstoezicht werd geplaatst is er niets meer te merken van de kritische houding van de krant ten opzichte van president Recep Tayyip Erdogan. Zondag werd ook Abdülhamit Bilici, de hoofdredacteur van Zaman, ontslagen. Laatste wijziging: 7 maart 2016, 14:59

Op de voorpagina van de Zaman stonden zondag twee verhalen over de president: een over zijn plannen voor een receptie tijdens Internationale Vrouwendag en een over zijn bezoek aan een brug in aanbouw over de Bosporus bij Istanbul.

Over de protesten van duizenden lezers voor de redactie van de krant en het ingrijpen van de oproerpolitie tegen de demonstranten vrijdag nadat het nieuws bekend werd gemaakt was niets te lezen. In het weekend schreef ook Sevgi Akarcesme, hoofdredacteur van zusterpublicatie Today’s Zaman, dat hun versie van de krant na de overname niet werd goedgekeurd. Omdat de redactie niet akkoord wilde gaan met censuur werden hun namen uit het colofon verwijderd.

Verder schrijft ze dat de digitale archieven worden verwijderd.

De uitgever van Zaman heeft banden met de Gülen-beweging. Gülen werd eerder door Erdogan beschuldigd van verraad. Het ingrijpen komt volgens de Turkse autoriteiten voort uit een onderzoek naar ‘‘het financieren van een terroristische organisatie’’ en zou niets te maken hebben met de politieke kleur van de krant.

Sevgi Akarcesme verwijst op Twitter naar een nieuwe krant Yarina Bakis die is opgericht om de druk van de overheid te weerstaan.

 

Bekijk meer van

Turkije Recep Tayyip Erdogan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.