data als kans

— maandag 19 maart 2018, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Veroordeelde Turkse journalist toch vrijgelaten

De Turkse journalist Sahin Alpay is toch nog vrijgelaten. Hij was recent veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de mislukte couppoging in 2016. Ondanks dat het hooggerechtshof in januari nog oordeelde dat hij en collega Mehmet Altan vrijgelaten moesten worden, omdat 'hun fundamentele rechten' zijn geschonden.

De Turkse minister van Justitie Bozdag bemoeide zich ermee en zei dat het hof buiten zijn mandaat ging met die uitspraak. De lokale rechtbank in Istanbul weigerde vervolgens om de journalisten vrij te laten. Die weigering zorgde voor veel ophef.

Het Turks constitutioneel hof is nu voor de tweede keer tot de slotsom gekomen dat de rechten van Alpay zijn geschonden tijdens zijn voorlopige hechtenis en vroeg daarom om zijn vrijlating. Vrijdagochtend is Alpay dan toch vrijgelaten, al is het onder voorwaarden, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Hij heeft huisarrest en hij mag Turkije niet verlaten.

De zaak van Alpays collega journalist Mehmet Altan komt later aan de beurt bij het Turks Constitutioneel Hof. Eerder oordeelde het gerechtshof dat zijn rechten ook zijn geschonden en dat hij op vrije voeten moet worden gesteld.

Zowel Alpay als Altan zijn naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gestapt. Als het goed is komt er dinsdag een uitspraak, meldt het Turkse dagblad Hurriyet. Meer bij Hurriyet / NOS / Dagblad van het Noorden

 

Bekijk meer van

Turkije Sahin Alpay Ahmet Altan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.