— maandag 19 februari 2018, 08:57 | 1 reactie, praat mee

Levenslang voor Turkse journalisten voor rol bij couppoging

© Pixabay

Een rechtbank in Istanbul heeft zes journalisten veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de mislukte coup in 2016. De zes zijn veroordeeld voor pogingen tot het omverwerpen van de regering en deelname aan een terroristische organisatie. De Verenigde Naties en persvrijheidsorganisaties veroordelen de uitspraak. Laatste wijziging: 19 februari 2018, 09:11

Volgens de rechtbank hebben de journalisten banden met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens president Erdogan het brein is achter de couppoging. Hij beschouwt de Gülen-beweging als een terroristische organisatie.

Onder de veroordeelden zijn Sahin Alpay en Mehmet Altan, over wie het Turkse hooggerechtshof vorige maand oordeelde dat ze op vrije voeten gesteld moesten worden. Ze zaten toen al ruim een jaar in voorarrest en volgens het hof werden hun ‘fundamentele rechten’ geschonden.

Maar volgens de Turkse minister van Justitie Bozdag handelde het hof buiten zijn mandaat. De lokale rechtbank weigerde na de uitspraken van Bozdag de journalisten vrij te laten. Het negeren van de uitspraak van het hof door de rechtbank maakte veel los. Het hof is de hoogste rechtbank van het land en wat dat hof beslist, is volgens de Turkse grondwet voor iedereen bindend. Het was voor het eerst in de geschiedenis van Turkije dat een uitspraak van het Constitutionele Hof werd genegeerd.

Ook Mehmets broer Ahmet Altan, hoofdredacteur van de opgeheven krant Taraf, kreeg levenslang. De andere journalisten die zijn veroordeeld zijn: Nazlı Ilıcak, ze schreef voor een aantal kranten zoals Hurriyet, Yakup Şimşek een voormalige marketing manager bij Zaman en vormgever bij Zaman Fevzi Yazıcı. Op de dag van deze veroordeling werd ook bekend dat de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel werd vrijgelaten. Meer bij The Guardian / NOS / HRW

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

M Verweij, 19 februari 2018, 16:46

Villamedia, moet de kop niet zijn: “...voor *vermeende* rol bij couppoging” ?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.