word studentlid

— vrijdag 17 april 2020, 15:39 | 0 reacties, praat mee

Zeven corona-apps onder de loep, burgerrechtenorganisaties kritisch op minister

Zeven corona-apps onder de loep, burgerrechtenorganisaties kritisch op minister
Een voorbeeld van een smartphone-app voor contacttracering. iIer gaat het om de app Trace Together in Singapore. - © Catherine Lai / AFP

Van de meer dan zevenhonderd voorstellen voor corona-apps die het kabinet heeft ontvangen, zijn er nu nog zeven over. Burgerrechtenorganisaties slaan alarm. Volgens Bits of Freedom en Platform Burgerrechten bestaat het risico dat er in het overhaaste proces onvoldoende rekening wordt gehouden met mogelijk ernstige maatschappelijke en fundamenteelrechtelijke gevolgen. Laatste wijziging: 17 april 2020, 15:39

Het kabinet kondigde vorige week aan twee apps in te willen zetten in de strijd tegen het coronavirus. Eén app die moet achterhalen bij wie besmette coronapatiënten in de buurt zijn geweest. Een tweede app om het voor mensen makkelijker te maken om vanuit huis in contact te komen met een medisch deskundige. Dit weekend worden de zeven overgebleven voorstellen door wetenschappers, experts en het publiek onder de loep genomen middels een online event, georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat dit weekend onderzoeken in welke mate de apps aan de privacywetgeving voldoen. “We hebben drie teams opgezet die de apps het hele weekend grondig tegen het licht gaan houden”, aldus een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen NU.nl. Maandag 20 april maakt de privacywaakhond de bevindingen bekend.

Burgerrechtenorganisaties zijn er hoe dan ook niet gerust op. Zo heeft Veilig Tegen Corona, een gelegenheidscoalitie van meer dan 45 organisaties en experts, eerder deze week aandacht gevraagd voor onder meer betere mensenrechtelijke waarborgen. En ook hebben ruim zestig vooraanstaande wetenschappers het kabinet opgeroepen om, onder meer, na te denken over de maatschappelijke implicaties.

“Ondanks deze ernstige waarschuwingen van experts, het bedrijfsleven en de wetenschap draaft de minister in moordend tempo door,” stellen Bits of Freedom en Platform Burgerrechten. Zij roepen de minister nu dwingend op om terug te gaan naar de tekentafel.

Bits of Freedom en Platform Burgerrechten roepen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom op een nieuw proces in te richten dat niet de technische mogelijkheden, maar maatschappelijk nut en noodzaak voorop stelt. “Het ministerie moet onmiddellijk andere, minder invasieve wijzen om de crisis te bestrijden actief onderzoeken en prioriteren, zoals het (tijdelijk) aannemen van meer personeel voor het op grotere schaal uitvoeren van contactonderzoek of de inzet van mondkapjes. Mocht een technologische oplossing onderdeel zijn van een transitiestrategie, dan moeten de voorwaarden en aanbevelingen, zoals eerder opgesteld door experts en wetenschappers, de leidraad vormen voor de ontwikkeling en inbedding daarvan in de samenleving.” Meer bij NU.nl / NOS / Bits of Freedom

Lees ook:
Vraagtekens bij kabinetsaanpak van corona-apps (14 april 2020)
Privacy-experts zetten scherpe kanttekeningen bij voorgestelde coronatracker (9 april 2020)
Overheid kan alleen met spoedwet locatiedata verzamelen in strijd tegen coronavirus (2 april 2020)
CPJ waarschuwt journalisten nu overheden telecomdata gebruiken om verspreiding coronavirus te volgen (27 maart 2020)
Europese Commissie wil met telecomdata mobiliteitspatronen meten van alle Europeanen (25 maart 2020)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.